Székesfehérvár

2013.06.17. 14:52

Államalapító királyunk a témája a honismereti akadémiának

Székesfehérvár - Idén negyvenegyedik alkalommal rendezik meg az Országos Honismereti Akadémiát. Az öt napos júliusi rendezvénynek ezúttal a megyeszékhely szolgáltatja a helyszínt.

Kajdi Erika

A jeles rendezvény része az idei Emlékév programsorozatának, így olyan megyénkben ismert előadók is felszólalnak mint Demeter Zsófia, a Szent István Király Múzeum igazgatója, illetve Lukács László néprajzkutató.

-  Utoljára 2000-ben volt Székesfehérváron országos akadémia, akkor az államalapítás volt a fő téma, most pedig Szent István lesz - mondta el Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke. - A program részét képezik Fejér megyei tanulmányutak is, melyek az 1938-as Emlékév eseményeihez kapcsolódnak - tette hozzá Nagy Éva, a szövetség Fejér megyei tagja.

Az eseménysorozat július 1-én, hétfőn tíz órakor megnyitóval kezdődik a Kodolányi János Főiskola főépületében (Szabadságharcos utca 59.) A keddi és szerdai napokon különböző előadásokon vehetnek részt az érdeklődők, amik érintik a Szent István-ereklyéket, a történelmi mondákat és a képzőművészetet is, természetesen államalapító királyunk vonatkozásában. A tanulmányutakra csütörtökön kerül sor három útvonalon, Pákozd, Csókakő és Dég irányába. A pénteki, záró napon pedig a szekcióvezetők beszámolóját hallhatják az érdeklődők.
-  A Honismeret folyóirat legfrissebb száma ezúttal Fejér megyét veszi górcső alá, hiszen a 2 havonta megjelenő újság 3. száma minden évben az akadémiai lap - emelte ki az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!