Székesfehérvár

2009.06.23. 02:29

Áfaemelés: sokkal több lesz a számla

Székesfehérvár, Cece, Igar, Ercsi - Csak Fehérváron (az év második felében) 220 millióval növeli az önkormányzat terheit az áfa ötszázalékos emelése. A megye települései számára váratlan és fizethetetlen pluszkiadásról van szó.

Fejér Megyei Hírlap

Az önkormányzatok az év elején fogadják el a költségvetésüket, így egy évközbeni adóváltozásra igen nehezen tudnak reagálni. Ez különösen akkor nehéz, ha az általános forgalmi adó emeléséről van szó, mint ahogy két hét múlva ez megtörténik. Lapunk kérdésére, miszerint a változás mekkora nem várt kiadás elé állítja a székesfehérvári önkormányzatot, Mészárosné Jasztrapszky Regina, a költségvetési iroda vezetője elmondta, az előzetes számítások szerint a most következő fél évben 220 millió forint plusz kiadása lesz a városnak. Ebből a legnagyobb részt a város mintegy hetven intézményének (iskolák, óvodák, művelődési házak stb.) működtetési pluszköltsége jelenti majd, hiszen az áfa emelése érinti a villanyárat, a vízdíjat, egyedül a távfűtés bruttó díjai csökkennek két százalékkal. (Ez utóbbi így némileg mérsékli a többletkiadásokat.) A polgármesteri hivatal esetében további húszmillióval, a fejlesztések, felújítások esetében (például a milliárdos tételt jelentő energiatakarékos panelfelújítási program) pedig nyolcvanmillióval számolnak. Ezen becslés nem tartalmazza az évközi döntések alapján kifizetendő pénzek többlet áfáját, sem az elnyert hazai, valamint uniós támogatásoknál valószínűsíthetően felmerülő többlet önkormányzati forrásigényt.

Égi Tamás, a pénzügyi bizottság elnöke hozzátette, az uniós pályázatokat, mint például a Királyi séta program, a Bőrgyárra vonatkozó Agóra projekt és a városrehabilitációs projekt, ugyancsak érinti az áfaváltozás. Azoknál a projekteknél, ahol még nincs végső döntés, megpróbálnak apróbb műszaki változásokat tenni, melyekkel ki lehet gazdálkodni az adónövekményt. Ilyen például az az elképzelés, hogy a Bőrgyár esetében nem mélyparkolót, hanem a funkciójában ugyanazt jelentő, ám sokkal olcsóbb felszíni parkolót terveznének, erről a közgyűlés júniusban tárgyal. Azon projektek esetében, amelyeknél a műszaki tartalom megváltoztatására nincs, vagy csak minőségi romlás mellett lenne lehetőség, az önkormányzatnak kell előteremtenie a növekményt, ha a beruházásokat a terveknek megfelelően akarják elvégezni. A pénzügyi bizottság elnökének számítása szerint az említett pályázatokkal együtt akár 600-700 millió forint plusz fizetendő összeg is terhelheti a város kasszáját, persze a következő évben, s így ezt be lehet majd tervezni a büdzsébe.

- A folyamatban lévő beruházásainkat, felújításainkat bizony keményen érinti az áfa emelése, erre előre nem lehetett a költségvetésben felkészülni - válaszolta érdeklődésünkre Simon János, Cece nagyközség jegyzője, hangsúlyozva: ez elsősorban a pályázatoknál az úgynevezett önrészt, tehát az elnyert összeghez a település által hozzáadandó forintokat érinti. Ám nem csak ezt, hanem a büdzsének a falu mindennapi életét is, miként a polgármesteri hivatal vezetője fogalmazott, ... nem egyszerű ügy ez akkor, amikor egy önkormányzat eleve hitelből él, a mínuszból ezt már nagyon nehéz kigazdálkodni . A képviselő-testület tagjainak tiszteletdíját már el- törölték, az intézményhálózatban a létszámcsökkentést kénytelen-kelletlen meghozták, a prémiumkeretet kivették a költségvetésből. A jegyző egyértelműen fogalmazott: hátrébb már nem lehet menni.

A megye déli részén köztudottan nem könnyű anyagi kondíciók között élő Igar elöljárója, Bognár János közölte a napi tényeket: nyertek a nyári gyermekétkeztetési pályázaton, ám a szerződés értelmében a 370 forintos napi normatíva fölé nem mehetnek - mert nincs miből -, így valószínű, az adagok minőségén, kalóriaértékén kell majd csökkenteni. Figyeltek, így pályázataikat már az új áfa-százalékkal írták meg. A polgármester megjegyezte, ez természetesen jól hangzik, de csak gyógyír. A községházán lényegében fillérekkel játszanak, s mivel egyelőre nem látnak más lehetőséget, így igyekeznek tehetségük alapján a legszerényebben élni.

- Mi önkormányzatként ugyanolyan áfaalanynak számítunk, mint egy magánszemély, s ugyanúgy nem is igényelhetjük vissza az áfát - mondja Szabó Tamás, Ercsi polgármestere. - Az árubeszerzés és a szolgáltatások igénybe vétele az öt százalékkal súlyosbított adótartalommal történik, a számlák 25 százalékos áfával érkeznek. Az önkormányzatnál ez jelentős összegű növekedést hoz, amivel nem számoltunk korábban, a költségvetést rövidesen módosítanunk kell. Egyedül a távhő áfája csökken 20 százalékról 18-ra, a mi intézményeink azonban nem távhőről ellátottak. Több beruházásra nyertünk pályázatokon pénzt, elkészítettük a terveket, s a kivitelezés költségeit kikalkulálták a szakemberek. A bürokrácia miatt ráadásul olyan beruházások is elhúzódtak, amelyeket korábbra terveztünk. Mindkét esetben több lesz a számla, amelyet a kivitelezők küldenek az önkormányzatnak.

Néhány nappal ezelőtt kiderült, hogy a kedvezményes 18 százalékos áfakulcs alá fognak tartozni a szállásadók - e döntést a parlament a jövő évi adócsomag mellé illesztheti be. A wellnessre ez a 7 százalék nem vonatkozik. Ez ügyben várhatóan ismét fellángol az a vita, hogy mi is a főtevékenység, a domináns szolgáltatás, illetve hogyan határozzuk meg a vezér áfakulcsot.

Égi Tamás, a fehérvári önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke kitért arra is, hogy a közétkeztetés díjait az önkormányzat - jelenleg érvényes - helyi rendeletében bruttó összegben határozta meg. Az áfa-változás következményeként a térítési díjaknál így két megoldás közül választhat a város. Az egyik szerint a jelenlegi étkezési díjakat felülvizsgálja, megemeli a közgyűlés.

A másik lehetőség, hogy a díjakat nem változtatják, azaz az áfa miatti többletköltséget átvállalja az önkormányzat.

Döntés ebben még nincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!