Székesfehérvár

2014.04.07. 17:55

A szobornál emlékeztek Ybl Miklósra

Székesfehérvár - Még az építész nevét viselő óvoda kis növendékei is Ybl Miklósra emlékeztek kedves műsorukkal.

Szabó Zoltán

Szép számú érdeklődő vett részt azon a tisztelgésen, megemlékezésen, amit hétfőn rendeztek a fehérvári civilek kezdeményezésére az Ybl Miklós szobornál, a 200 éve Fehérváron született építész nevét viselő lakótelepen. Tisztelgő főhajtásra gyűltek össze a bicentenárium alkalmából, és ez egyik rendezvénye volt a székesfehérvári Ybl-napoknak. Csutiné Schleer Erzsébet építész utalt rá, hogy vasárnap, Ybl Miklós születésnapján hangversenyt rendeztek a budapesti Operaházban., ahol átadták az Ybl-díjakat. Igari Antal, Fejér megye főépítésze pedig beszélt a a nagy elődről, gyermekkoráról, fehérvári és Fejér megyei kötődéséről, munkáiról. Megtudtuk azt is, hogy a mellszobor, Ungvári Lajos alkotása jelenlegi helyén marad.

Igari Antal Fejér megyei főépítész emlékezett Ybl Miklósra (Fotó: Koppán Viktor)

Korábban szóba került, hogy a szobor, Ungvári Lajos alkotása esetleg más helyre kerül. Lapunknak Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy ez a mellszobor mostani helyén marad, körötte pedig csinos parkot, szép környezetet alakítanak ki. Az NKA támogatásával pedig várhatóan egy egész alakos Ybl-szobrot állítanak majd a városban, hogy hol, arról még nincs döntés. A megemlékezésen egyébként Igari Antal, Fejér megye főépítésze beszélt a a nagy elődről, gyermekkoráról, fehérvári és Fejér megyei kötődéséről, munkáiról. az ünnepségen ott voltak az egykori Ybl Miklós főreálgimnázium diákjai, és kedves műsort adtak a közeli Ybl óvoda kis növendékei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!