Székesfehérvár

2015.08.11. 11:45

A Szent Korona hű másolata mellé, Fehérvárra került az Országalma egyetlen hiteles mása is (frissítve)

A Szent István Emlékév idején érkezett Székesfehérvárra a Szent Korona hiteles másolata, aminek megvásárlására annak idején adakozást hirdetett Székesfehérvár polgármestere és jegyzője. Így nem sokkal később kiderült, hogy a koronamásolat Székesfehérváron mardhat.

Házi Péter

Kedden pedig a koronázási ékszerek közül egy újabb, az Országalma hiteles másolata is Fehérvárra került, a teljese egészében kézzel készített remeket Szalai Gábor, a Metal-Art Nemesfémipari Zrt. vezérigazgatója adta át Bóka Viktor jegyzőnek és Cser-Palkovics András polgármesternek. Amiként a polgármester hangsúlyozta, már a Szent István Emlékévben megfogalmazták, szeretnék, ha a nemzet történelmi fővárosába kerülhetnének a koronaékszerek hiteles másolatai. Így került most az országalma is a városházi vitrinbe, ahol augusztus 14-től bárki ingyenesen megnézheti a koronával együtt.

Fotók: Koppán Viktor

- Az időponttal is szeretnénk egyértelműen jelezni, hogy augusztus 20. Székesfehérvárhoz köt mindenkit, aki ismeri és tiszteli a magyar történelmet: az Országalma egyszerre nemzeti és fehérvári szimbólum is.

A szűken vett koronázási ékszerek közül már csak a jogar másolata hiányzik, a polgármester azt is bejelentette, hogy jövőre a csodálatos hegyikristállyal díszített jogar hű másolatát is szeretnék elkészíttetni. A nehézséget az okozza, hogy a jogarról soha nem készült még másolat, ráadásul annyira őrzik, hogy méréseket is nehéz rajta elvégezni. Márpedig pontos méretek nélkül nincs hiteles másolat, így, amint a Fejér Megyei Hírlap kérdésére Cser-Palkovics András elmondta, ígéretet kaptak a Nemzeti Múzeum igazgatójától arra, hogy lézeres méréseket végezhetnek majd a szakemberek a jogaron. A másik nehézséget a tekintélyes méretű hegyikristály beszerzése jelenti, hiszen ilyet nem lehet bárhol találni, állítólag ghánai bányákban akadnak néha egy-egy ilyen, komolyabb méretű darabra.

Bóka Viktor jegyző ismertette az országalma méreteit: 17.9 cm magas, 8.9 széles, anyaga pedig 0.925 ezrelékes ezüst aranyozva. Súlya 310 gramm és teljes egészében kézzel készült. Az eredeti országalmán sok benyomódás, kisebb sérülés van, ezeket is megpróbálták lemásolni az ötvösmesterek: kisebb, speciális kalapácsokkal kellett megformálni a végső kinézetet. Habár mi közelről is megnéztük a műremeket, komoly benyomódásokat nem sikerült találni rajta. Aki kíváncsi a műremekre, augusztus 14-től megnézheti a fehérvári városházán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!