Székesfehérvár

2015.02.15. 10:10

A Szabad Színház nem csak színház, életforma

Nélkülük nincs városi ünnep, fesztivál. Ott vannak a farsangfarki felvonuláson, a nyári fesztiválokon, ha kell, megjelenítik egy középkori falu életét, utcaszínházi produkciókkal szórakoztatják a turistákat meg a fehérváriakat.

Gábor Gina

A Szabad Színház Társulatáról, a város legrégebbi alternatív színházi csapatáról van szó. Jogelődjük 1958-ban (!) jött létre: hajdanán a Videotonhoz tartoztak, a gyár biztosította működésük minden feltételét. Ám a rendszerváltás idején a Videoton úgy döntött, elég számára a foci támogatása...

De a társulat, amely addigra nevet szerzett, díjakat zsebelt be, a nehezebb helyzetben sem esett szét. Megalakították a Szín–Tér Egyesületet, amely a hátteret igyekszik megteremteni a működéshez, A Szabadművelődés Háza pedig befogadta őket, ezért vették fel a Szabad Színház nevet is. Mindezt a Szín – Tér Egyesület elnökétől, a társulat vezetőjétől, Nagy Judittól tudom, aki 15 éves kora óta tartozik a csapathoz, de már az édesanyja is az alapítók között volt. Ő maga sokat köszönhet közvetlen elődjének, Boldizsár Péternek, aki – mielőtt távozott volna Fehérvárról és a társulattól – tudatosan választotta ki utódjának. Judit rendezőasszisztensként dolgozott mellette, Boldizsár pedig ösztönözte, hogy éljen a színjátszók országos szervezete által kínált lehetőségekkel: tanfolyamokon képezze magát.

Törsök Márta (balra) az anya szerepében, az Ilonkát megformáló Szabó Anettel a Márai Sándor regénye alapján készült, Az igazi című darabban (Fotó: Koppán Viktor)

Ma 25 állandó tagjuk van, de legalább negyven azoknak a színjátszóknak a száma, akiket időről időre lehet mozgósítani. A legidősebb tag nyolcavan felé jár, a legfiatalabb kilenc-éves. Olyan is akad, aki a gyerekeit, sőt, az unokáit is elhozta a csoportba...

A legrégebbi tagok egyike Törsök Márta, aki a ’60-as évek közepén csatlakozott a Videoton Színpadhoz. Azt meséli, a társulat legidősebb tagja, a jellegzetes karaktereket megformáló Udvaros György már akkor is ott játszott. Ők ketten az évtizedek alatt a színpadon, sőt, filmen (klipben) is sokszor alkottak egy párt.

A Szentivánéji álomban Törsök Márta unokái, Csutorás Emma barackszínű,Csutorás Kata rózsaszínű, Homoki Hanna zöld színű ruhában (Fotó: Szabad Színház)

– A ’60-as években igyekeztek megújítani a társulatot, nekem is szóltak, hogy jelentkezzek. Már gyerekként vonzott a színészet, de ha otthon erről beszéltem, csak nevettek... – meséli Márta, aki, ha nem is lett hivatásos színész, mégis a színjátszás tette irigylésre méltóan teljessé az életét. Nem volt könnyű, négy gyermek édesanyjaként is helyt kellett állnia, munka mellett tanult tovább, majd pedagógusként dolgozott nyugdíjazásáig. Hogy csinálta? Van egy fantasztikus férje, Csutorás Attila, aki mindenben támogatja, bár sosem érzett késztetést a szereplésre.

A gyerekeikre viszont nagyon is hatott a színház. Törsök Márta azt meséli, hajdanán a Pelikán-teremben Boldizsár Péter rendezésében játszottak egy darabot, amibe beválogatták két gyerekét, Rékát és Gergőt. Sikerült megállnia, hogy ne anyaként kezelje őket: kollégaként tekintett a 8–10 éves gyerekekre, és talán épp ezért a közös munka mindannyiuk számára igazi élményt jelentett. Gergőt aztán a sport kötötte le, de Réka ottragadt, s ma is bűvkörében tartja a színház. Most Brüsszelben dolgozik, ott is bekapcsolódott egy társulatba: az ottani magyaroknak mutatnak be darabokat. Petra lányát nem érintette meg a játék varázsa, a legkisebbet, a ’89-ben született Marcit viszont beszippantotta ez a világ. Most Bolognában él, de képes minden Szilveszterkor hazajönni, hogy együtt búcsúztassák az óévet a Szabad Színházzal. No és a tehetséges nagymama nyomában járnak az unokák is: Homoki Hanna, Csutorás Kata és Csutorás Emma – már szerepeltek a Szentivánéji álomban is. Törsök Márta manapság is nagy kedvvel játszik: az anya figuráját alakítja a Márai Sándor regényéből készült Az igazi című darabban, de nagy boldogsága, hogy valóra vált egy dédelgetett álma. 1965-ben megvette a görög Jannisz Ritszosz Holdfényszonáta című kötetét, és tudta: ebből monodrámát szeretne csinálni. Most, 50 év múltán létrejött a produkció! De persze ezen túl is akadnak tervei – szerintem ez tartja fiatalon...

Nagy Judit a középkori piactéren: utcaszínházat is csinálnak

Nagy Judit, a társulat vezetője azt mondja, bizony akadtak, akik azért morzsolódtak le, mert a párjuk nem nézte jó szemmel a szereplést. Náluk ez egyszerűbb, a férje, Szabó Miklós, és nagyobbik fia, Bence is a társulat tagja, kisebbik fia, Dani pedig ma már zenészként is erősíti a csapatot...

– A társulathoz tartozni életforma: többen is akadnak, akik a gyereküket is szívesen hozzák szerepelni. Ez egy közösség, amelynek emblematikus programjai is vannak, télen a szilveszter, nyáron meg a basaharczi ünnepi játékok... A Szabadművelődés Házához ma is kötődünk, közben létrehoztuk az Igézőt, ami sokszínű közösségi térként működik, és a színház csak az egyik pillére, de ezzel növekedtek a feladataink is. Szeretek kísérletezni: így utcaszínházi és bábprodukciókat is létrehozunk, elindítottuk éjszakai sorozatunkat. Létrehoznánk egy gyerektagozatot és foglalkoznánk a fiatalok továbbképzésével is. Most húsz színházi produkció szerepel a repertoárunkban, és idén két új darab bemutatójára készülünk. Tele vagyunk tervekkel, és a közönség visszajelzése alapján úgy látjuk, érdemes folytatni, mindig megújulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!