Székesfehérvár

2014.08.20. 16:10

A legjobb öreghegyi bor címért versenyeztek

Negyven helyi ital versengett idén az Öreghegy bora címért, melyek közül egy tradicionális kispincés termelő, Koller György irsai olivérje ízlett legjobban a szakértő zsűrinek.

S. Töttő Rita

Raffai Józsefné. az utolsó öreghegyi hegybíró lánya megfújta a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend legbecsesebb relikviáját, az öreghegyi hegybíró kürtjét, s ezzel kedden délután kezdetét is vette a rend nagy eseménye, a díjak átadása a 23. öreghegyi mulatságokon.

Bognár Zoltán nagymester és Vincz József kancellár adta át a díjakat, s elmondták: a szakértő bírálatot olyan tagok látják el, akik megfelelő vizsgával rendelkeznek, s borminősítő képesítésük is van. Idén 23 termelőtől 40 borminta érkezett, ebből 27 fehérbor, 3 rozé és 10 vörös – árulta el az öreghegyi közönségnek a nagymester s hozzátette: a bormustra célja nem a versengés, hanem a szakértői minősítés nyílt bírálat útján, így tehát nem illik megsértődni, ha valakinek a borán még javítani valót találnak.

A legjobb borokat előállítókat hívták meg most is a versenyre, akik közül „Az öreghegy bora 2014” kitüntető cím oklevelét és díszserlegét Koller György öreghegyi bortermelőnek adományozzák. A tradicionális kispincés öreghegyi gazda, aki egyébként a borlovagrend tagja. irsai olivér fajtájú minőségi borával nyert, A rend emellett minden évben díjazza azt a tagját, aki a legtöbbet tett az egyesületért: idén Velez Imre borlovag, pincemester, tisztségviselő érdemelte ki a Pro Noé-hegyi Szent István Borlovagrend kitüntetést.

A mulatságok részeként továbbá Cser-Palkovics András polgármester részvételével megáldották a kenyeret, majd pedig egy olyan ember emléktábláját is leleplezték, aki Bory Jenő családjáért és a városért is sokat tett, szervező munkájával ápolta a hagyományokat. A polgármester elmondta: Ágoston Béla domborműve azt üzeni, hogy ennek a városnak vannak nagyon régi és kicsit fiatalabb hagyományai is, nekünk pedig feladatunk ezeket továbbvinni. A hagyaték ápolásának motorja volt Ágoston Béla, akinek felesége eljött megköszönni az emlékművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!