Székesfehérvár

2011.10.06. 03:22

A kocka bűvöletében

Székesfehérvár - Magyar csapat is részt vesz az egy hét múlva kezdődő bangkoki Rubik-kocka világbajnokságon. A Hétvezér iskolában 2009 óta rendeznek versenyt.

Házi Péter

Amíg a világ más országaiban szinte évtizedeken át töretlen népszerűségnek örvendett Rubik Ernő 1974-es találmánya, a bűvös kocka, addig Magyarországon gyakorlatilag csak 2005-től kezdődtek meg újra a kockakirakó versenyek. Székesfehérváron Varga István, a VOSZ Fejér megyei elnöke karolta fel a versenyötletet, így a megyeszékhelyen 2009  óta ad helyet a rendezvénynek a Hétvezér Általános Iskola.


 Hihetetlen a fejlődés: az első Rubik-kocka világbajnokságot 1981-ben rendezték meg, aztán  a 2003-as világbajnokságon még 16,4 másodperces átlaggal nyert a leggyorsabb kirakó, a 2009-es düsseldorfi vb-n tíz másodperc körüli átlagos idővel még lehetett nyerni, az egy hét múlva kezdődő, bangkoki világbajnokságon viszont már tíz másodperc alá kell leszorítani az öt körös abszolválási időt annak, aki nyerni szeretne - mondta lapunknak Kovács János, a Rubik Stúdió ügyvezetője, akitől azt is megtudtuk, a világban már olyan sokan gyakorolják  a bűvös kocka kirakását, hogy reális esély van arra, hogy ezt a tevékenységet  elismert sportággá lehessen alakítani. A bangkoki vébére egyébként már összeállt a kilenc tagú magyar csapat, amelynek tagja az a Baticz Milán, aki a világranglistán az előkelő 12. helyen szerepel, rekordja a 3x3x3-as kockán 7,58 másodperc!
A székesfehérvári versenyt egyébként a korábbi hétvezéres, ma széchenyis tanuló Varsányi Tamás nyerte, második a Vasvári Gimnázium tanulója, Máté Balázs lett, harmadik helyen pedig a Jákyba járó Molnár Benjámin végzett - tudtuk meg Lángfalvy Péterné iskolaigazgatótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!