Székesfehérvár

2015.02.09. 12:29

A cybertér kihívásai: informatikusok napja a honvédségnél

Neumann János halálának 58. évfordulóján tudományos konferenciával ünnepelték a katonák az Informatikai Szolgálat Napját.

Tihanyi Tamás

A korszerű hadviselés és a honvédelem nem létezhet informatikai támogatás, a döntéselőkészítés, feladatszabás és együttműködés elképzelhetetlen számítógépek, "intelligens" elektronikus eszközök alkalmazása nélkül. Nem lehetséges hatékony navigáció, felderítés, fegyverirányítás és kommunikáció sem. Ráadásul új hadszíntér nyílott a cybertérben, amelynek már megvívták első pusztító összecsapásait és világszerte vívják hadüzenet nélküli háborúit.

A Magyar Honvédség vezetői tudatában vannak e kihívásoknak. Az elmúlt év talán egyik legjelentősebb változása volt, hogy 21 év után új informatikai szabályzata lett a hadseregnek, majd kiadták az első, úgynevezett "kormányzati célú elkülönült hírközlő hálózat" üzemeltetési szabályzatát is. Tovább folytatódtak a 3. NATO Híradózászlóalj alárendeltségébe tartozó magyar Nemzeti Telepíthető Híradó és Informatikai Század (DCM) működtetésével kapcsolatos feladatok végrehajtása. Az alegység tavaly a NATO Reagáló Erőinek (NRF) kötelékében látott el készenléti szolgálatot, mindemellett számos nemzetközi és egy hazai gyakorlaton sikerrel bizonyította, hogy a részükre átadott NATO szaktechnikát az előírásoknak megfelelően képesek többnemzeti környezetben telepíteni és üzemeltetni.

A hétfői székesfehérvári ünnepségen Fucsku Sándor vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka mondta el az ünnepi beszédet több más mellett kijelentve: "Rövid idő alatt hosszú utat tettünk meg, és beláthatatlan az a lehetőségekkel teli út, amely előttünk és a szakterület előtt áll. Talán nem túlzás azt állítani, hogy az informatika, jövőnk egyik legnehezebb, de legreményteljesebb szakterülete". A tábornok szerint "a sokirányú fejlesztési kényszerek között is nagy fontosságú, hogy folytassuk a tábori híradó és informatikai képesség kialakítását, valamint a Magyar Honvédség híradó és informatikai rendszerének fejlesztését".

A elismerések átadása után - ezek közül kiemelkedik Dózsa László őrnagy és a híradó és informatikai század NATO-kitüntetése - tudományos konferencia kezdődött a Magyar Honvédség és a Pannon Egyetem szakembereinek előadásaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!