Székesfehérvár

2017.05.10. 18:45

Cukorbetegekkel nordic walkingoztunk a Bregyóban

Székesfehérvár - Csuklóra rögzített botokkal tornáznak a cukorbeteg egyesület hölgyei a gyepen. Ezt nem lehet csak úgy szemlélni, be kell állni közéjük.

Kocsis Noémi

Hagyományteremtő szándékkal rendeztek Botra fel! címmel életmódnapot a Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesületének tagjai múlt szombaton a Bregyóban.

- Az egészet azért találtuk ki, hogy magunknak is bebizonyítsuk, egy cukorbetegséggel élő embernek mennyire fontos a mozgás - mondja Kovács Ilona elnök. Ica maga is tett a bizonyságért: a többiekhez hasonlóan a nordic walking óra előtt és utána is megmérette a vércukorszintjét a helyszínen segítő diabetológus munkatársakkal. Az eredmény is őket igazolta.

Idősebbek is elkezdhetik, bizonyították a cukorbeteg egyesület tagjai a Bregyóban

- Itt mindenki saját magának mozog! - mondja jókedvűen a segítségükre lévő, a gyakorlatokat bemutató és az órát levezénylő Horváth István. A Fejér megyei Szabadidősport Szövetség nordic walking (azaz északi gyaloglás) oktatója többször vezet gyakorlásokat és túrákat is a városban, nem csak idősebbeknek. Egyébként, ha már ott voltunk, muszáj volt ki is próbálni ezt a sportformát - a későbbi életkorokban a támasztékos gyaloglás kitűnő mozgáslehetőség azoknak, akik korábbi sérüléseik vagy csökkenő egyensúlyérzékük folytán más sporttevékenységbe már nem mernek benevezni, de szívesen megelőznék ízületeik és izmaik végleges berozsdásodását. A csapatban végzett bemelegítő gyakorlatok pedig igazi közösségi élményt jelentenek, okot és apropót a beszélgetésre, tréfálkozásra.

- Nem hajlik az a derék? Hát otthon hogy szokta csinálni? - buzdítja viccesen a gyakorlókat István. Többen jelzik, máskor is szívesen botot ragadnának, s akár rendszeresen is túráznának északian gyalogolva. A homoksori Vásártéren erre egyébként tényleg van lehetőség: a szervező egyesület biztosít botokat az ingyenes gyaloglóalkalmakkor, legközelebb június 6-án 18 órától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!