Székesfehérvár

2016.07.11. 07:20

Elegáns karkötők, finom tüllcsipkéből

Székesfehérvár - A Fejér Megyei Művelődési Központban már nem múlhat el egyetlen nyár sem csipkehét nélkül. A legelszántabb kézművesek számára Fehérvár egy héten át a tanulás, a továbbképzés helyszíne.

Gábor Gina

A megye kézműveseinek segítője, a művelődési központ munkatársa, Komendó Gabriella azt mondta, a maga részéről mélyéges tisztelettel figyeli a csipkeverőket, hiszen korántsem könnyű azokat a gyönyörű darabokat megalkotni, amelyeket ilyenkor egy kis paravánra feltűzve bemutatnak a szakmai hét résztvevői. Régi szokás ugyanis, hogy ki-ki elhozza a csipkehétre a legfrissebb munkáit. Magam is úgy éreztem, Fehérvárra az idén is az igazi megszállottak jöttek: főleg olyan asszonyokkal találkoztam, akik már évek óta foglalkoznak ezzel, sőt, akad, aki még oktatja is a népi csipke készítésének alapjait. Érkeztek a fehérvári továbbképzésre egyebek között Nyíregyházáról, Zalaegerszegről, Tatabányáról, Budapestről, de persze több fehérvári asszony is élt a lehetőséggel. Olyanok is, mint Gerebics Lajosné Gizike, aki a fehérvári hímzőkört vezeti. De nem véletlen, hogy a csipke is érdekli, hiszen egy-egy szép, hímzett terítő sokkal elegánsabb, ha finommívű csipke szegélyezi.

A csipkehét szakmai vezetője, Kárpáti Veronika mindenesetre az idén is olyan különleges feladatot talált ki, ami igazi kihívást jelent a résztvevők számára. Ezúttal tüllcsipkét készítettek az asszonyok, akik azt mesélték: bizony most kicsit kevesebbet beszélgettek a munka közben, mert nagyon kellett figyelniük. A tűzéspontok tüllcsipkén olyan sűrűn sorakoznak egymás mellett, hogy szinte vakon kell dolgozni egy mintarajz alapján.

A világ minden táján készítenek tüllcsipkét, persze, a helyi motívumokat alkalmazva. A népi változata vastagabb fonalból, a nemesi mintakincs hajszálvékony szálból készül – tudtuk meg Kárpáti Veronikától, aki kedvcsinálóként megmutatta a mintadarabokat, amiket maga készített. Arany, fekete, fehér színű, leheletfinom tüllcsipke karkötőit szívesen hordaná elegáns ruha kiegészítőjeként bármelyik mai nő. Más kérdés, hogy egy efféle darab elkészítésére csak a „legelvetemültebb” és legügyesebb csipkerajongók képesek...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!