Székesfehérvár

2015.12.24. 08:48

Kánikula, karácsony, Mumbai - Egy fehérvári lány indiai karácsonya

A fehérvári modellt, Várhalmi Nórát kérdeztük a rendhagyó, tikkasztó karácsonyáról. A 21 éves lány Indiában ünnepel.

Buthy Lilla

A székesfehérvári modell lány, Várhalmi Nóra két hónapja dolgozik a világ egyik legnépesebb városában, Mumbaiban. Nórinak sokáig nem volt honvágya, annyira intenzíven lekötötték a figyelmét az új ország új impulzusai: pár hete 21. születésnapját is egy fergeteges indiai lagziban ünnepelte. Aztán persze a karácsony közeledtével a hazavágyás is erősödött, hiszen a fehérvári lány most először nem a családi fészekben tölti majd az ünnepeket. India harminc fokos fülledtségében ünnepel majd az ugyancsak modell, magyar szobatársával. A magyar nagykövetségre is meghívást kaptak, előtte viszont – édesanyja karácsonyi menüje híján– pizzát és sütit esznek.

– Két hónapja vagyok Mumbaiban egy apartmanban, egy másik magyar lánnyal, akivel nagyon összebarátkoztunk, valamint egy orosz lánnyal. Január 15-én megyek haza, így életemben először nem leszek otthon karácsonykor – kezdte a fiatal lány, majd az „indiai adventről” mesélt: – Indiában teljesen más a karácsony, ez náluk nem igazán nagy ünnep, a hinduk nem ünneplik a karácsonyt. De jócskán élnek itt is keresztények, ezért akinek más a vallása, az is tiszteli ezt az ünnepet. A nagyobb plázákban lehet kapni karácsonyfát, díszeket is, a szobatársammal már vettünk is egy műfenyőt a lakásba. Annyira egyébként nincsen karácsonyi hangulatunk, mivel itt körülbelül 30 fok van, és még nem díszítettük ki a lakást sem – mondta Várhalmi Nóri az ünnepek előtt, akit egyébként a kinti fotózásokon leginkább az indiai nők hagyományos viseletébe, kézzel készített, földig érő száriba öltöztetik.

- Eddig nem volt honvágyam, annyira érdekes volt nekem ez az ország. De most karácsonykor nagyon hazavágyom - fogalmazott Nóra, majd hozzátette:

– Meghívást kaptunk a magyar nagykövetségre, ott fogunk karácsonyozni. A szobatársammal kitaláltuk, hogy szenteste pedig sok sütit és pizzát rendelünk. Sajnos nem tudunk olyan ételeket enni, amiket otthon, mivel itt az apartmanban nincs tűzhelyünk. December 24- én délelőtt feldíszítjük a mini-karácsonyfát, este ajándékozunk, és megnézzük a Reszkessetek betörők című alapművet – válaszolt nevetve a modell, amikor a rendhagyó karácsonyi „menetrendről” faggattam.

- Szüleim bár féltenek, mindenben támogatnak. Szenteste biztos videotelefonálunk majd egymással. Aztán amikor hazamegyek bepótoljuk a karácsonyt: arra törekedtem, hogy kézzel készített indiai ajándékokat vigyek haza, amiket otthon nem lehet kapni.

- Lelkileg nehéz olykor, de aztán mindig arra gondolok, milyen szerencsés ember vagyok, hogy eljutottam ide, ez nem minden embernek adatik meg. Úgy gondolom, hogy meghozza a gyümölcsét a kitartásom, az elszántságom, mivel imádom ezt a szakmát, és ebben tudok igazán kiteljesedni - magyarázta Nóri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!