Székesfehérvár

2015.11.05. 16:25

A legjobb középiskolák Fejér megyében

A középiskolák rangsoráról szóló írásunkra többen is reagáltak, mondván: a magán- és alapítványi intézményekről nem szólt a cikk.

B. Kiss László

Utánajártunk, és kiderült, hogy a rangsorról szóló, cikkünkben hivatkozott kiadvány nem az egyedüli, más kiadó is készített – más szempontok alapján listát. – illetve az Oktatási Hivatal honlapja is rangsorolja a középiskolákat. Az itt található listán az emelt szintű érettségik százalékos értékelése alapján megyei első, országosan nyolcadik helyezésű a fehérvári Comenius Iskola.

– A felsőfokú nyelvvizsgák teljesítésével 90 százalékon állunk – mondja Rockenbauer Lajos, az intézmény vezetője. – A második nyelvből közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgákat 45 százalékban teljesítenek a végzőseink. A továbbtanulás 100 százalékos. Ez a számérték viszont nem jelenik meg a magyar felsőoktatási rendszerben azért, mert egyre több érettségizőnk külföldi egyetemeken tanul tovább a stabil angol nyelvtudásuk miatt – tájékoztatott Rockenbauer Lajos.

A bodajki Hang-Szín-Tér iskolában a középfokú művészeti oktatás tíz éves múltra tekint vissza. Fotó: Koppán Viktor

Hazai oktatáskutatók végezték el a középiskoláknak azt a komplex módon történt rangsorolását, melyet a Nők Lapja publikált a napokban. Ebben a kiadványban típus szerint külön listázták az iskolákat. A 10 legsikeresebb alapítványi és magánfenntartású szakközépiskola között az 5. helyen találjuk a bodajki székhelyű Hang-Szín-Tér iskolát, ahol alap- és középfokú művészeti képzés egyaránt zajlik. Ugyanitt a 7. helyen pedig a fehérvári székhelyű Gorsium Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola neve olvasható.

A legjobb alapítványi és magángimnáziumok listáján, amelyekből egyébként 109 van szerte az országban, a Lánczos Kornél Gimnázium az előkelő nyolcadik helyre került. Lovranits József igazgató szerint a náluk végzettek 90 százaléka egyetemeken folytatja a tanulást, az iskola elsőként nyerte el a Tehetségek Szolgálatáért Közösségi Díjat, amelyet Csermely Péter professzor, a Kutató Diákok országos mozgalmának megteremtője adott át: – 14 évvel ezelőtt Mészáros Péter volt az első kutató diákunk, aki ma már Hollandiában dolgozik rákkutató orvosként. A közelmúltból pedig Nyerki Emilt és Drávai Tamást érdemes kiemelni, akik megkapták a Kutató Diákok nagydíját, így a Nobel-díj átadáson is részt vehettek – mondta az igazgató.

Helyreigazítás

Valótlanul közöltük, hogy az Oktatási Hivatal honlapja is rangsorolja a középiskolákat. A fenti állításunkkal ellentétben a valóság az, hogy az Oktatási Hivatal feladatkörébe nem tartozik ilyen jellegű tevékenység, az Oktatási Hivatal nem készít a köznevelési intézmények eredményességének vonatkozásában rangsorolást. Az Oktatási Hivatal által kezelt Köznevelési Információs Rendszer használatával az érdeklődők az elmúlt évek érettségi vizsgaeredményeit ismertető statisztikai adatokból állíthatnak össze egyéni keresésük alapján, különböző szempontok szerinti listát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!