Székesfehérvár

2015.10.14. 19:34

Mit kutatnak a guberálók a kukákban? Megkérdeztük

Székesfehérvár - A lakótelepek környékén mindennapos esetnek számít, ha a hulladéktárolók tartalmát fosztogatják.

Laci Patrícia

Ezt elsősorban a hajléktalanok csinálják, de több rászoruló is átnézi, mit is rejtenek a közterületek szemetesei.

Hajléktalanok meséltek, hogy miket kutatnak legfőképpen a hulladéktárolókban. A szemetes guberálóknak viszont nem mindenki örül, sőt akár a rendőrökkel is meggyűlhet a bajuk.

László, aki jelenleg hajléktalanként tengeti életét, elmesélte, miket kutat elsősorban a hulladéktárolókban:

- Csak dobozt meg üveget gyűjtök, ezeket a MÉH telepre viszem vagy a Budai úti szupermarketben adom le, mert azokon a helyeken cserébe kapok egy kis pénzt. Mindig a szokott útvonalon megyek, mert sok környéken lezárták a kukákat.

A kukázás nem tartozik a legális cselekedetek közé. Sipos Mónika, a rendőrség szóvivője elmondta, hogy a szemetesek guberálói szabálysértést követnek el, viszont ha 50 ezer forint feletti összegű tárgyat visznek el a hulladéktárolókból, akkor az már lopásnak számít.

- Ha a hulladékgyűjtő tartalmát valaki úgy vizsgálja át, hogy nem szennyezi a közterületet és semmit nem visz el, akkor ez nem számít jogsértésnek - tette hozzá a szóvivő.

Egy neve elhallgatását kérő hajléktalan személyt több alkalommal is megbüntették már a rendőrök emiatt:

- Gyakran el szoktam menni kukázni, de volt, hogy már kaptam bírságot ezért, s le kellett dolgoznom a büntetést.

A hajléktalan férfi szerint az ételeket nem szabad kiszedni a kukákból:

- Az élelmiszereket kerülöm, mert fertőzéseket lehet kapni tőlük. Ennek ellenére rengetegen keresnek ételeket a szemetesekben, vannak, akik meg is főzik, s így próbálják letudni a fertőtlenítést.

A hajléktalan férfi üveget, színesfémet, sörös dobozokat keres a hulladéktárolókban, de a ruhákat is kiszedi:

- Sok használható darabot ki lehet fogni. Van, hogy gyerekruhákat viszek rászoruló családoknak.

A hajléktalanoknak számolniuk kell a bosszús járókelők megjegyzéseivel:

- A múltkor megszólított egy idős hölgy, miközben a szemétben keresgéltem, s ezt mondta: Nem szégyelli magát, hogy kukázik? Erre azt mondtam: Nézze nénike, jobb volna, ha betörnék magához, és ellopnám az értékeit? Örülni kéne, hogy sokunk inkább ezt a megalázó helyzetet választja a rablás helyett. Plusz nem csak a hajléktalan kukázik. Láttam olyat már, hogy a panelban lakó nyugdíjas minden reggel szedte össze a szemetesekből a sörös dobozokat mesélte a hajléktalan.

A férfi véleménye szerint a guberálók jót tesznek, ugyanis olyan fém anyagokat vesznek ki a tárolókból, amelyek nem tennének jót a környezetnek.

Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint nincs igaza a férfinak:

- A guberálók olyan anyagoktól szabadítanak meg bennünket, amelyek hasznosíthatóak lennének. Emellett sokaknak okoznak fejfájást, mert ha rendetlenséget hagynak, akkor nekünk kell takarítani vagy a lakóközösségnek, de nem nagyon tudunk mit tenni ellenük.

Címkék#guberálás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!