Székesfehérvár

2015.08.20. 19:08

Ünnep, erő és alázat - Együtt koszorúztak Szent István lovasszobránál

Székesfehérvár - Tanuljuk meg Szent Istvántól, hogyan tudunk az ég felé tekintve élni, az égtől kérjünk erőt, hogy életünk keresztjeit el tudjuk viselni és életünk feladatait meg tudjuk oldani. Isten áldása legyen velünk, hogy egy nagy közösség célját tudjuk szolgálni – mondta Spányi Antal megyéspüspök a Szent István napi ünnepi szentmisén, a zsúfolásig telt bazilikában, ahol a püspök megszentelte az új kenyeret és Isten áldását kérte minden magyar család kenyerére, életére.

Házi Péter

Az ünnepség délután Szent István szarkofágjánál, koszorúzással folytatódott, Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke idézte fel az államalapító tetteit. A résztvevők ezután Szent István szobránál tisztelegtek, majd a városházán adták át a díszpolgári és egyéb kitüntető címeket.

– Szent István élete tökéletes egységben és harmóniában volt önmagával, életében az akarat a szándék és a cél összecsengett. Így került ő a nemzet élére és elejére. Annak a magyarnak, aki jól akarja ünnepelni Szent Istvánt, ezt meg kell értenie. Az viszont, aki a szavait, akár pontosan idézve, falragaszokra teszi, éppen lelkét, szándékát, erejének ezt a lényegét nem érti – fogalmazta meg a jelenre is fókuszáló gondolatait Spányi Antal megyéspüspök az ünnepi szentmisén, amelynek végén az új kenyérre is áldást kért a püspök.

Délután államalapító királyunk szarkofágjánál folytatódtak a rendezvények. Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke szerint az ünnep, nevezhetjük akár az új kenyér ünnepének, akár Szent István napjának, a gyökereinkről szól, amelyek ebbe a földbe mélyednek.

– Fejér megye, Székesfehérvár, a Mezőföld ringó búzatáblái, a királyaink csontjait őrző osszárium, szertartásjátékaink, munkánk, vígasságaink és imáink, Nemzeti Emlékhelyünk kövei és Koronás parkunk játékai mind mi vagyunk! Egy évezred története és törekvése: gyökeret verni, megkapaszkodni, értékeinket megtartani, új kalászokat érlelni, magyarként békében, örömben élni! – fogalmazott Molnár Krisztián. A tiszteletadást követően a Kárpát-medencei táncosok és népzenészek kíséretében együtt vonultak át a résztvevők a Szent István térre, ahol L. Simon László, Vargha Tamás, Molnár Krisztián, Cser-Palkovics András és Simon László néma tőhajtás mellett koszorút helyeztek el államalapító királyunk szobránál.

„Szent István, bár király volt – s mint ilyen, nem riadt vissza a kérlelhetlen erő alkalmazásától sem –, tisztán látta helyét a világban. Látta, kivételes helyzete nem önmagától- és nem is örökkévaló. Tudta, hogy csak személyes képességei, tettei, felelősségvállalása az, amely megtartja trónján vagy letaszítja arról – kezdte ünnepi gondolatait Cser-Palkovics András, aki polgármesteri céljairól is beszélt: megnövelni a város gazdasági erejét, visszaszerezni Fehérvár egykori presztízsét a történelmi főváros státusz helyreállításával, illetve olyan aktív közösségeket támogatni, amelyek részt vesznek az új, erősebb, büszkébb Fehérvár létrehozásában.

– Fejet hajtva királyunk nagysága előtt, köszönöm a város polgárainak mindazt a munkát, fantáziát, nyitottságot, amellyel személyes hozzájárulásként közösségünk erejét növelték! – zárta beszédét a polgármester. Az ünnepség fénypontjaként Demeter Zsófia a város és a megye történelmének feltárása érdekében végzett tudományos munkásságáért Székesfehérvár Díszpolgára címet vehetett át. Forgó Bélát, az Alcoa-Köfém volt vezérigazgatóját, a város gazdasági életében végzett kiemelkedő tevékenységéért ugyancsak díszpolgárrá választotta a közgyűlés. Posztumusz kapta a kitüntető címet Májer Lajos, a Videoton FC csapatának kiemelkedő labdarúgója, aki oroszlánrészt vállalt a legendás UEFA-kupa menetelésből.

Kubik Anna is Székesfehérvár tiszteletbeli polgára lett

Az ünnepi közgyűlésen adták át a Pro Civitate és a Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára címeket is. Utóbbi címet vehette át Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, aki a Teleki Blanka Gimnáziumban tanult. Tiszteletbeli polgár lett Hermann Róbert történész is. A 2012-ben a Magyar Érdemrend Középkeresztje címmel is elismert történész az 1848-as forradalom- és szabadságharcról több fontos könyvet is publikált. Pro Civitate díjat kapott Virágh Ildikó, a Vörösmarty Rádió egykori főszerkesztője, a Kodolányi János Főiskolán sok újságíró gyakornok mentora. Busics György, az egykori geoinformatikai kar oktatási dékánhelyettesét szintén Pro Civitate díjjal tüntette ki a közgyűlés: fontos szerepe volt a mai Alba Regia Műszaki Kar létrehozásában, ahol kutatási dékénhelyettesként formálja a felsőoktatást. Hoffer Györgyné Koltai Sarolta gyermekorvost igen sokan ismerik a városban, rajta kívül még Horváth Imre kanonok, a Szent IStván király plébánia plébánosa kapta az elismerő címet, kiemelkedő közösségformáló tevékenységéért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!