Székesfehérvár

2015.05.13. 09:21

Érettségire készülő diákok a katasztrófavédelemnél

Jövőre az érettségi bizonyítvány megszerzésének egyik feltétele ötven óra közösségi szolgálat teljesítése. Fejér megyében tavaly több mint négyszáz diák választotta a katasztrófavédelem foglalkozásait.

A legtöbb tanuló a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokságon töltötte közösségi szolgálatát. A program célja, hogy az elsajátított ismereteket a diákok a jövőben mindennapi életük, esetleg a pályaválasztásuk során is hasznosítani tudják.

A fiatalok fogadásához az igazgatóság, a katasztrófavédelmi kirendeltségek és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok együttműködési megállapodást kötnek a középiskolákkal. A programhoz Fejér megyében eddig ötvenkettő intézmény csatlakozott. A közösségi szolgálat során a tanulók megismerik a katasztrófavédelem feladatrendszerét, elsajátítják egyebek mellett a veszélyhelyzetek esetén szükséges teendőket, az alapvető tűzmegelőzési tudnivalókat és a veszélyes anyagok szállítására, tárolására és kezelésére vonatkozó előírásokat. A diákok a megszerzett ismereteket a későbbiekben, az évek múlásával is alkalmazni tudják, ezzel segítve saját és környezetük biztonságát.

Fejér megyében a katasztrófavédelemnél tavaly négyszáznyolc diák teljesítette közösségi szolgálatát. A legtöbben a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokságon jelentkeztek, ahol a tanulók a mindennapi feladatok mellett saját kreatív ötleteikkel is segítették a laktanya szépítését. A lépcsőfordulók előterében például a város történelméből és a tűzoltók védőszentjének, Szent Flóriánnak a legendáiból merítve képeket festettek a falakra. Még 2012 év végén kezdték el a katasztrófavédelmi terepasztal építését, amelynek különböző állomásai a tűzoltósági, a polgári védelmi és az iparbiztonsági védekezési és mentési feladatokat mutatják be. Az országban egyedülálló modellvasutat a Rudas Közgazdasági Szakközépiskola, a Hild József Szakközépiskola, a Dunaferr Szakközép- és Szakiskola, valamint a Széchenyi István Gimnázium tanulói folyamatosan fejlesztik és bővítik. Tavaly széleskörű összefogás és a diákok igyekezetének, munkájának eredményeként, a tűzoltó-parancsnokság közreműködésével helyreállították az erdei tornapályát, és felújították a város egyik közkedvelt nevezetességét, Mukit, az egykori vidám park százhúsz éves gőzmozdonyát. Legutóbb hulladéknak szánt faanyagból madáretetőket és –odúkat készítettek, amelyeket a laktanya környezetében, valamint parkokban és óvodák udvarán helyeztek ki.

A sárbogárdi hivatásos tűzoltó-parancsnokság tavaly a nyári szünetben két turnusban fogadta a diákokat. A foglalkozásokon a tanulók megismerték a tűzoltó technikai felszereléseket és a védőeszközöket, elsajátították az általuk is alkalmazható alapvető segítségnyújtási és tűzoltási módokat.

A közösségi szolgálat teljesítésére az iskolai szünetekben, akár a nyári hónapok alatt a jövőben is lehetőség nyílik. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság várja az érdeklődő iskolák jelentkezését. A fiatalok a lakóhelyük szerinti település önkéntes tűzoltó egyesületénél is teljesíthetik a közösségi szolgálatot abban az esetben, ha az egyesület rendelkezik együttműködési megállapodással a működési terület szerinti hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal. A katasztrófavédelemnél töltött közösségi szolgálat részletes tájékoztatója az igazgatóság honlapján, a fejer.katasztrofavedelem.hu oldalon olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!