Székesfehérvár

2015.02.15. 10:15

Nádorfi Gabriella és Seuso nagyúr

Nádorfi Gabriellának, a Szent István Király Múzeum régészének munkáját oklevéllel ismerte el Fehérvár polgármestere a Seuso-kiállítás záró ünnepségén. Nélküle a tárlat nem valósulhatott volna meg.

Tihanyi Tamás

– Négy hónap alatt közel 35 ezer látogató. Fantasztikus a siker. Számított erre?

– Azt hiszem, mindez felülmúlta a várakozásokat. Egy biztos, a múzeumban olyan időszaki kiállításunk még soha sem volt, ahol ennyi idő alatt ennyi látogató fordult volna meg. Az intézmény számára ez mindenképpen nagyon jelentős eredmény.

– A kincsen túl az érkezők kíváncsiak voltak másra is?

– Ez a siker a többi kiállítás látogatottságán is dobott, és ez részben köszönhető annak is, hogy a Seuso-tárlat jegyével az állandó régészeti kiállítást és a nálunk lévő Barabás Miklós-festményt is ingyen lehetett látni és voltak olyan terek, ahol csupán száz forintos jegyet kellett váltani.

– Jól tudom, hogy elkezdődik a munka a Nemzeti Múzeumban a leleteken?

– Igen, de kollégáim azt mondták, hogy ősszel újra bemutatják majd a kincseket a Nemzeti Múzeumban, állandó kiállításként.

– Láthatjuk a Seuso-kincsek ma még külföldön lévő darabjait Székesfehérváron?

– Ígéretünk van arra, hogy amint hazánkba érkeznek, azokat bemutathatjuk a múzeumban. Ezt a város és a múzeum is így akarja. Biztos vagyok abban, hogy a sikert meg tudjuk ismételni.

– L. Simon László államtikár a záróünnepségen kiemelte, hogy a Seuso-tárlat kapcsán a múzeum nagyszerűen élt a korszerű marketing eszközeivel. Ezt hogy csinálták?

– A Seuso Kedd sorozat előadásait és kerekasztal beszélgetéseit is nagy érdeklődés kísérte. Mindenképpen folytatjuk ezt, ha ismét bemutatják a kincseket, de addig sem akarjuk megszakítani a sorozatot: a neve más lesz, és keddenként az újabb kiállításokhoz kapcsolódó programokat szervezünk.

– Mi lesz a vitrinekkel?

– Ott maradnak a díszteremben, az álpadlót sem bontjuk el, csak a külső megjelenítés változik, a feliratok, a fotók.

– Mi lehet ott a következő nagy értékű tárlat?

– Még nem tudjuk, de nagyon szeretnénk bemutatni a seregélyesi újkori ezüst kincsleletet, amely a Seuso-kincshez hasonlóan ugyancsak étkészlet. Eddig csupán három napig, aztán később egy hétig volt kiállítva, mert ennek komoly biztonsági feltételei vannak, ám ezeknek immár teljesen megfelelünk.

– Hogy viselkedtek a látogatók? Milyen visszajelzés jött?

– Úgy látszik, mindenki megértette, hogy be kell tartani a biztonsági előírásokat és nagyon türelmesek voltak a vendégek még az utolsó napokban is. Úgy érzem, mindenki elégedetten ment haza. És közben mi is megtanultuk kezelni a helyzetet, hiszen olyat eddig nem láttuk, hogy sor kígyózzon a Fő utcán. Volt, aki többször, még olyan is, aki háromszor megnézte a tárgyakat. Jöttek angolok, németek: nem szabad elfelejteni, hogy ha a kiállítás idegenforgalmi szezonban lett volna, a látogatószám talán megháromszorozódik. A sikerrel egyfajta kulturális missziót is teljesítettünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!