Székesfehérvár

2014.10.16. 18:35

Alkotmányos jogunk hülyének lenni

Székesfehérvár - Él köztünk egy ember, férfi, építőmérnök, jelenleg tanácsadó, apuka és háromunokás nagypapa, aki évek óta bombázza a hivatalokat intézkedésért, csalók leleplezéséért.

Kocsis Noémi

Magányos szélmalomharcosokkal tele van a világ, gondolhatnánk, de a valóságban igen kevesen vannak, akik fel merik emelni a szavukat embertársaik érdekében is és hajlandóak akár évekig levelezni, veszekedni hivatalokkal azért, hogy elérjék, ami egyébként alanyi jogon bárkinek járna: a jogszerű és normális ügyintézést, az ügyfél félrevezetése nélkül. Még a szkeptikusok társaságához tartozók sem vesztegetik az idejüket az utóbbira. A polgármesteri hivatalban tanácsadóként dolgozó, de eredetileg építőmérnöki végzettségű Deák Ferenc azt mondja, nem is az bosszantja, hogy egyesek el akarnak elhitetni másokkal ostobaságokat, hanem az, hogy gátlástalanul, ezt anyagi haszonszerzés céljával teszik. Feri évek óta hadakozik a különböző, kétes tevékenységű csodadoktorok, távgyógyászok és áltudományt űzők-terjesztők ellen, jobbára levelezéssel híva fel ezekre az emberekre a figyelmet. A Gazdasági Verseny Hivatalnál az ő leveleire indult vizsgálat például az energiaspirált és energiapiramist itthon mindenféle szankció nélkül árusító férfi ellen, akit végül több millió forintra megbüntetett és a tevékenységtől is eltiltott a hivatal. De Feri beperelt egy nagy francia gyógyszergyártót is, amely influenzamegelőzőként hirdette egyik zászlóshajó termékét, egy homeopata szert, amely bizonyítottan megtévesztő reklámfogásnak bizonyult. A cég 22 millió forintos bírságot kapott.

Sok hivatal hónapokig nem válaszol, vagy soha, de Feri kitartóan levelez velük, hogy elérje: tegyenek valamit a csalók ellen (Fotó: Deák -Takács Zsuzsa)

- Az a gond, hogy sok gazdasági ügyben az állam is érintett, így nem áll érdekében eljárni - szögezi le Ferenc. - Panaszt tettem az Ezo TV távgyógyász és jósműsorai ellen, az ügy az Igazságügyi Minisztériumot is megjárta, de érdekes válasz érkezett: azért nem marasztalják el a műsor áldoktorait, mert a tévénézőknek, a fogyasztóknak sérülne az információhoz való alkotmányos joga. Rendben, érveltem erre, mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni, de az is alapjog, hogy ezért súlyos pénzeket kell kifizetniük? Erre a kérdésemre már nem kaptam érdemi választ...

Bár indítványozta, hogy változzon a homeopata szerek megtévesztő kommunikálása, ezt az Európai Uniós alapjogra hivatkozva utasította el a hivatal. Némelyik teljesen elérhetetlen, hatvan telefonhívás sem vezet eredményre. Feri most a perui kovaföldet jó pénzért árusítókat leplezné le, bár azt ő is elismeri: az embereknek joguk van földet enni. És még fizetnek is érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!