Székesfehérvár

2014.06.18. 15:20

Hatciklusos veteránok Fejér megyében

Székesfehérvár - A megye 108 településéből 8 van, amelynek élén 1990. óta ugyanaz az ember áll.

Tribolt Lajos

Hat ciklust, 24 évet töltött a települése élén az a nyolc ember, akitől megkérdeztük, továbbra is jelöltetik-e magukat. A többség igennel válaszolt. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy többen tanácselnökök is voltak, így a 24 év tíz.hét, három, egy évvel hosszabb.

Annak idején sokan nagyon fiatalon lettek települési vezetők, így ma még az ötvenes éveikben járnak. Számukra nincs semmiféle menekülési út, hiszen a szakmájukba már nehéz visszamenni, ötven felettit nem is igen alkalmaznak. Így marad az előre menekülés, neki futnak a hetedik ciklus választási küzdelmeinek.

Négy éve még tucatnyian voltak, 2010 ősze óta már csak nyolcan maradtak, mostanra hat ciklussal, 24 év polgármesterséggel a hátuk mögött. Őket kérdeztük terveikről.

Kezdjük az illusztris társaság egyetlen hölgytagjával, Szloboda Istvánnéval, Nagyveleg polgármesterével. Ő 24 évesen lett a község tanácselnöke, majd 1990-ben polgármestere.

- Igen indulok a választáson. Indulnom kell, hiszen szinte egész életemben ezt csináltam. A negyven évem három év múlva lesz meg. Szeretném egy utolsó ciklussal tisztességesen befejezni a munkámat. Még hatvan ingatlan szennyvízcsatornáját kell kiépíteni, az óvoda és bölcsőde épületét felújítani, a volt iskolából zarándokszállást szeretnénk kialakítani. Úgy, hogy teendő van bőven.

Huszonhárom évesen, 1987-ben lett tanácselnök Baracskán Boriszov Zoltán, majd napjainkig polgármester.

- Ennyi idő után egyszerűen nincs más lehetőség, mint az indulás. Az eredeti foglalkozásom állattenyésztő, igazgatás szervezői végzettségem is van, de így ötven felett ki alkalmazna? tehát egyrészt kényszerpálya a miénk, mert, ha az ember megbukik, akkor mehet közmunkásnak, másrészt az ember még egy sor dolgot szeretne megcsinálni, tervei vannak a településen.

Tác polgármestere, Horváth István még nem döntött. Azt mondja sokan biztatják, ám, bár egészségesnek érzi magát, azért elmegy egy kivizsgálásra, mert belehalni nem szeretne a munkába. Bár mint mondja a belügyminiszter egyidős vele, ha ő csinálhatja...

A közelmúltban várossá vált Aba polgármestere Kossa Lajos ismét jelölteti magát. Tavaly járt le a korábban 10 évre kötött társadalmi szerződés, most készítik elő a következőt. A polgármester szerint az uniós pályázatok célkitűzései hasonlítanak az ő céljaikhoz, ami jó lehetőségeket kínál.

Néhány napja gyógyvízzé minősítették a termálvizüket, így Rácalmás polgármestere, Schrick István sokakkal együtt a fürdő tervezésével foglalkozik. Szeretnének egy sportcsarnokot is az ötszáz gyereknek és a kézilabda csapatnak. A polgármester tehát ismét jelölteti magát.

- Természetesen indulok, nincs félreállás - mondja Tilhof István Mátyásdomb polgármestere. Sok munka van. Meg kellene építeni az óvoda tornaszobáját, az iskola tornatermét, napkollektorokat akarunk telepíteni a közintézmények ellátására. Azt viszont sajnálom, hogy nem nyertünk a térfigyelő kamerák telepítésére kiírt pályázaton.

A nagyvelegi polgármester meg volt győződve, hogy ő a legrégebbi településvezető, ám nem. Szabadegyházán Schmitsek József régebben áll a község élén. 1980-ban lett tanácselnök és 1990. óta polgármester. Mint mondja, az országban a második vagy a harmadik, azt biztosan tudja, hogy Veresegyháza polgármestere, Pásztor Béla régebben áll a település élén. Schmitsek József október 25-én betölti a 66. életévét és eldöntötte, már nem indul a választáson. Kicsit habozott ezt a nyilvánosság számára elmondani, de hát előbb utóbb úgyis kiderül fogalmazott.

A nyolcadik polgármester, Füle első emberét, Gubicza Józsefet sajnos nem tudtuk szerdán elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!