Székesfehérvár

2014.04.11. 17:30

Méltó volt az ünneplés a Vörösmarty iskolában

Székesfehérvár - Ünnepélyes keretek között zárultak pénteken a Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskola alapításának 60. évfordulójára rendezett programok.

B. Kiss László

A jubileumi programsorozat pénteki ünnepélyes zárásán jelen voltak az iskola korábbi igazgatói - Tóth Lászlóné, Ladasovics László, illetve Menyhárt László - és Sipos Imre helyettes államtitkár is. Az intézmény jelenlegi vezetője, Albrecht Gyula beszédében elmondta: az iskola alapításáról 1953-ban a Munkaerőtartalékok Hivatala döntött, tekintettel arra, hogy kevésnek bizonyult az építőmunkások száma. Mégpedig olyanannyira, hogy felnőttek is jelentkezhettek.

Az első időben egy éves volt a képzés, a tanév áprilisban kezdődött, az iskola pedig, amely 1953 áprilisában 100 kőművestanonccal indult, egy üresen álló csendőrlaktanyában kapott helyet. 1962-től lett két éves a képzés, 1963-tól pedig már többféle építőipari szakmát is oktattak. Az iskolában, melyet több lépcsőben bővítettek, 1995-ben kezdődött a szakközépiskolai képzés. Az ünnepségen emléklapot adott át az igazgatónak Cser-Palkovics András. Fehérvár polgármestere köszönetét fejezte ki azért, hogy az iskolából kikerülő szakemberek munkájának eredményeként nyerte el a megyeszékhely mai, nagyvárosias arculatát, és abbéli reményét fejezte ki, hogy sikerül megint divatossá tenni a szakmunkát. Az ünnepséget a diákok produkciói színesítették.

A Vörösmarty szakképző iskola jubileumi rendezvénysorozatának keretében március 31-én szakma és iskolatörténeti kiállítás nyílt az intézményben, melyet pénteken még megtekinthettek az ünnepségre érkezett vendégek. A programok részeként rendezték meg a Vörösmarty Kupáért zajló kispályás labdarúgó tornát, illetve a diákok szakma- és iskolatörténeti vetélkedőjét. A leglátványosabb rendezvény az iskola tanulói által az Országalmánál előadott flasmob volt, melyről már beszámoltunk. A jubileum alkalmával díszfal készült, melyre az utcáról jól látható módon felkerült az iskola neve. Az ünnepség záróakkordjaként az udvaron időkapszulát helyeztek el az utókor számára. Ebbe a diákok és a dolgozók üzenetei, az iskola története, a jubileum fotódokumentációja, valamint egy ellenőrző mellett a Fejér Megyei Hírlap egy példánya is belekerült.

Az időkapszula üregének lezárása. Állnak: Cser-Palkovics András, Albrecht Gyula és Sipos Imre (Fotó: Koppán Viktor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!