Székesfehérvár

2014.03.24. 18:35

A négylábú segítőtárs

Székesfehérvár - A terápiás kutyák sokat lendíthetnek egy gyerek fejlődésén. De mégis hogyan?

S. Töttő Rita

Szeressük őket felelősséggel programsorozatunk következő témája újabb ok arra, miért tiszteltjük a mellettünk élő állatokat. A terápiás kutyák különleges feladattal felruházott ebek, akiknek munkája sokat lendíthet a nehézséggel küzdő gyerekek fejlesztésén.

De vajon miért segít olyan sokat e gyerekeken, ha állatok is bekapcsolódnak a kezelésükbe? A kutyák között ma már vannak hivatalosan is terápiás munkát végző egyedek, amelyek szinte csodákra képesek.

A logopédia európai napján ezt mi is megtapasztalhattuk a fehérvári Szivárvány óvodában, ahol nyelvi részképességekkel küzdő gyerekek fejlesztésében vett részt Csorbáné Szigetvári Melinda és jobbkeze , Luna. A kiskutya kisangyallá tette a piciket.

Reggel nyolc órakor a szokásos hétköznapi kezdés a fehérvári Szivárvány óvodában. Kivéve néhány gyereknek, akik különleges foglalkozáson vehetnek részt. Különleges, mert Csorbáné Szigetvári Melinda logopédus, a Pata és Mancs Oktatási és Terápiás Egyesület vezetője mellett egy négylábú segítő is részt vesz az órán. Luna egy hivatalos tanúsítvánnyal rendelkező terápiás kutya, ami persze első ránézésre nem látszik rajta, épp olyan kedves kis jószág, mint fajtatársai. A foglalkozáson azonban kiderül, mit is tud. Nem csupán gazdája minden szavára figyel és teszi, amit kérnek tőle, de jól viszonyul a gyerekekhez is: nem bánja, ha simogatják, türelmesen várakozik a karikában, míg az egyik kis tanítvány megoldja a feladatát. És persze ultraegészséges is. Máskülönben nem mehetne gyerekközösségbe De mégis hogyan segít a jelenléte egy logopédiai foglalkozáson, ahol nyelvi részképesség zavarral küzdő óvodás gyerekekkel gyakorolnak?

- A foglalkozás során a kutya erős motivációs társként van jelen a gyermekek számára - árulja el Csorbáné Szigetvári Melinda, aki több mint tíz éve foglalkozik terápiás kutyákkal, civil foglalkozását tekintve pedig logopédus. Az állat segíti a figyelem fenntartását, terjedelmének növelését. A foglalkozáson is látható volt, hogy a feladatok több részképesség területet és nyelvi alapképességet érintenek egyszerre. A kutyával való játékos együtt dolgozás során jobban megtanulják a gyerekek a másikra figyelést, a türelmet.

Egyébiránt több logopédiai témában írt szakdolgozat vizsgálatokkal támasztotta alá, hogy megkésett beszédfejlődésű, valamint súlyos nyelvi és részképesség zavarral küzdő gyermekek hagyományos, azaz terápiás állat nélküli, logopédiai foglalkozásainál a terápiás kutyával kiegészített foglalkozások hatékonysága nagyobb. Vagyis kimutatható fejlődésbeli különbségek tapasztalhatóak a terápiás kutyával együtt dolgozó gyerekek javára. A Melinda által képviselt fehérvári Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesületben az óvodásokon kívül iskoláskorú, részképesség, illetve nyelvi zavaros, dadogó gyermekek logopédiai terápiáját is segítik terápiás kutyák.

- A legfontosabb tapasztalatunk, hogy valamennyi gyermek szívesen jön a foglalkozásokra, nem kell viselkedési problémák miatt megszakítani az órák menetét és nagyon aktívak a foglalkozásokon a gyerekek. Mindez együttesen a gyerek olyan szintű belső motivációját biztosítja az órán, ahol sokkal befogadóbb az új ismeretek elsajátítására és azok mélyebben rögzülnek magyarázza a szakember. S tényleg, az órán a gyerekek kisangyal módjára hajtják végre a feladatokat, amelyek persze aktivitásra, játékra is serkenti őket. S közben észrevétlenül megtanulnak egy sor fontos tényt, képességet, mint a magánhangzók közti különbségeket, térbeli viszonyulásokat, testtudatot.

Az Egyesület szoros együttműködése a székesfehérvári szakszolgálati és gyógypedagógiai intézményekkel és az Új Európa Alapítvány támogatása révén a Négylábú tanársegédekkel a gyógyulásét programban ebben a tanévben közel 120 gyermekhez jutnak el terápiás kutyáikkal, akik közül az értelmileg, tanulásban akadályozott, autista vagy halmozottan sérült gyermekek mellett 26 gyermek nyelvi zavarral küzdő.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!