Székesfehérvár

2013.10.09. 19:16

Kutatók Fehérvárról

Székesfehérvár történelméről rendezett konferenciát kedden a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának Történettudományi Intézete (MTA BTK TTI).

MTI

Az Aki magyar történetet ír, az csak székesfehérvári lehet – Székesfehérvár története kutatásának újabb eredményei című, a Szent István Emlékév alkalmából szervezett konferenciával kapcsolatban Ujváry Gábor főszervező, az MTA BTK TTI tudományos főmunkatársa elmondta: minden jelentősebb művelődés-, művészet- és hadtörténész megszólalt, aki a városról kutatásokat végzett.A konferencián a kutatók legújabb eredményeiket ismertették. Zsoldos Attila akadémikus az Árpád-kori Székesfehérvárról, Pálffy Géza tudományos tanácsadó az utolsó, 1527-es székesfehérvári királykoronázásról tartott előadást. Hermann Róbert, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum vezetőjének tudományos helyettese Székesfehérvár 1848-49-es katonai jelentőségéről, Ujváry Gábor a két világháború közötti magyar kultúrpolitikáról beszélt, Csurgai-Horváth József, a fehérvári levéltár igazgatója a dunántúli városok és az egykori koronázóváros városfejlődését hasonlította össze, de szó volt Prohászka Ottokár püspök halála utáni emlékezetéről, az 1938-as ünnepi év és a város kapcsolatáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!