Székesfehérvár

2012.01.19. 05:34

Éttermi "retrófíling"

Székesfehérvár - Magától alakult, a vendégek hordták össze a kiállítás darabjait a Volán étteremben, ahol ma már látható régi bárszekrényes zenegép és kisdobosöv is. A nosztalgia a közös pont.

S. Töttő Rita

Különleges retro tárlatnak lehetnek szemtanúi, akik a Volán étterembe járnak ebédelni. Molnár Balázs és testvére, Tamás, a hely üzemeltetője hozta be az első darabokat, amelyeket otthon már nem tűrt meg a család, de a hozzá fűződő kellemes emlékek miatt nem akartak azoktól megszabadulni. Korlenyomatok ezek, amelyek több generációban ébresztenek nosztalgikus  emlékeket. Akkor is, ha egyébként nem sírják vissza azokat a korokat, mint ahogy Balázs sem, aki sem kisdobos, sem úttörő nem szeretett lenni, mégis nagyon örült, amikor a vendégek sípokat, sípzsinórokat, kisdobosövet hoztak. Merthogy amint meglátták az ebédelni járók az apró tárlatot, maguk is hozták otthonról a régi tárgyakat: diafilmet,  szovjet mechanikus borotvát, NDK-s turmixgépet, bólogatós kutyát, régi okmányokat, fémtokos buszbérletet. De van már Tavasz márkájú tévé, egy 1930-as rádió, egy 1952-es bárszékes zenegép, pléhjáték, plakát, vekker, régi horgászorsó, fényképezőgép, vasaló, szamovár, kakukkos óra, Lenin-mellszobor, kiváló dolgozó jelvény és szódásszifon  is náluk, amelyek előtt negyedórákra meg-megállnak a vendégek trécselni, nézelődni, emlékezni, nevetni egy jót. 
- Az én kedvencem egy, a dédimamámtól kapott mesefigura, a  Mazsola és Tádé meséből származó malacka, ami vélhetően  idősebb mint én, de  jobban tartja magát... - meséli a harmincas éveit taposó Balázs.
Nagy tervei nincsenek a testvérpárnak a tárgyakkal, bár már többször adták kölcsön azokat retro kiállításokra.  Legyen mindig jó helyük  összegzi Balázs. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!