Székesfehérvár

2009.10.06. 02:28

Szégyen, valóban!

Olvasónk hívta fel figyelmünket tegnap délben arra, hogy valaki, vagy valakik feliratot festettek a fehérvári szovjet katonai temető obeliszkjére.

Tihanyi Tamás

Olvasónk hívta fel figyelmünket tegnap délben arra, hogy valaki, vagy valakik feliratot festettek a fehérvári szovjet katonai temető obeliszkjére. A helyszínre érve meggyőződhettünk a bejelentés valódiságáról. Az idős férfi - aki telefonált - a második világháborúban megjárta a Don-kanyar poklát, s elmondta: nem szeretné, ha elesett bajtársainak emlékművét hasonló módon csúfítaná el bárki, ott messze Oroszországban. Vagy bárhol, ahol magyar katona harcolt hazájáért és esett el kötelességének teljesítése közben - tehetjük hozzá. Vélhetően a felirat szerzője keveset tud Doberdóról, Galíciáról, nem hiszem, hogy látta, miként ápolják a magyar hősök emlékét az olaszok vagy a lengyelek. A halott katona nem ellenség többé: csak annyit várhatunk el másoktól, amennyit mi is megteszünk a kegyelet nevében (még ha a megbocsátás kölcsönösen messze van is...). A politikai vagy világnézeti véleményformálásnak nem lehet helyszíne egy temető, ilyen esetben mindegy, hogy a firkálónak mi a meggyőződése. A világháborúban sírkert lett az egyik, egykori székesfehérvári csatatérből, ahol bombák hullottak. De ne legyen csatatér a sírkertből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!