Székesfehérvár

2009.06.16. 02:29

Inkasszó hiányzásért

Székesfehérvár - Ha a gyerek több mint tíz órát lóg a suliból, és ezt már nem először teszi, akkor az emiatt kiszabott pénzbírságot akár bankszámlánkról is behajthatják. Utánajártunk: miként férhetnek hozzá a számlánkhoz?

Miskei Anita

A fehérvári jegyző írja: mivel nem tettem eleget az általuk jogosnak vélt, rám kiszabott pénzbírság befizetésének, ezért a bankszámlámról leemeltet 15 ezer forintot. És legnagyobb döbbenetemre közli a számlaszámom! 1. igazoltam, követelésük nem állja helyét, 2. honnan tudja ön, az adóiroda és velük együtt fél Fehérvár a számlaszámom, és a gyes, illetve családi pótlékhoz hogy mernek hozzányúlni? És t. bank, a számlaszámunk véletlen nem titkos? - ezt az smst kaptuk egyik olvasónktól, aki lapunk kérdésére elmondta, gyermeke - az iskola álláspontja szerint - 28 óráról igazolatlanul hiányzott, s ezért szabták ki a bírságot. A szülők viszont állítják, húszórányi hiányzást igazolni tudnak, gyermekük mindössze nyolc esetben volt távol igazolatlanul az órákról.

A törvény szerint ha a diák különösen sokat, tíz óránál többet hiányzik igazolatlanul, az iskolának kötelessége feljelentést tenni a polgármesteri hivatalnál. Mint az ügyben Werger Éva, a székesfehérvári önkormányzat hatósági irodájának vezetője elmondta, az iskola által tett feljelentést a hivatal szabálysértési hatósága megvizsgálja, beszél a szülőkkel, tisztázza azok felelősségét. Először általában csak figyelmeztetik a szülőket, nagy óraszámú, ismétlődő mulasztások esetén viszont akár ötvenezer forintos bírságot is kiszabhatnak a szülőnek.

- Ha az illető nem fizeti be a bírságot, felszólítást küldünk, s ha erre sem történik semmi, akkor az illető fizetéséből próbáljuk levonni a tartozást. Sikertelenség esetén az úgynevezett adók módjára történő behajtás következik: ezzel már az önkormányzat adóirodája foglalkozik, ahol első körben ugyancsak megpróbálkoznak a munkabérből történő letiltással - ismertette a szigorú sorrendet a hatósági iroda vezetője.

További eredménytelenség esetén a város jegyzője kiadja az azonnali beszedési megbízást , amely alapján az adós bankszámlaszámát köteles kiadni az azt vezető bank. Tulajdonképpen ez az inkasszó, amely úgy működik, hogy ha a bankszámlára érkezik valamilyen összeg, abból először levonják a tartozást.

Amennyiben a bírság adók módjára történő behajtása sem vezet eredményre, a szülő a pénzbírságot közmunkával is letudhatja, ám ha azon sem jelenik meg az illető, akkor a bíróság elzárásra változtatja a bírságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!