Székesfehérvár

2009.01.19. 03:29

Beszakadt a jég a Velencei-tavon egy korcsolyázó alatt

<b>Gárdony</b> - Beszakadt egy korcsolyázó alatt a jég szombat délelőtt a Velencei-tavon, az illetőt kimentették.

Miskei Anita

A kijelölt pályákon kívüli területeken egyre veszélyesebb korcsolyázni a Velencei-tavon is, ugyanis a pénteki hőmérséklet-emelkedés miatt a rianások környékén felolvadt a jég, így már nem csak a nádasok környékén kell vigyázni. Szombaton emiatt került bajba egy felelőtlen korcsolyázó, aki alatt beszakadt a jég, de kimentették, nem történt tragédia.


Korcsolyázni csak a kijelölt helyen szabad!
Fotó: Nagy Norbert

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint bár a tó jege megfelelő vastagságú, a jégpáncélt azonban több helyen tördelik szét rianások. Ezért csak a kijelölt helyeken szabad korcsolyázni. A tavon jelenleg három kijelölt pályán: az agárdi Popstrandon, a gárdonyi Sport Beachen valamint a velencei strand területén lehet biztonságosan korcsolyázni - hívta fel a figyelmet R. Szabó Ágnes. Ott egyébként a mérések szerint 16 centiméter vastag a jégpáncél, ha azonban valaki bajba kerül, szinte azonnal akadnak segítő kezek. Az egyedül korcsolyázókra azonban veszély leselkedik. Sokan a figyelmeztetés ellenére szűknek érzik a kijelölt területeket, s bemerészkednek a tó belsejébe, a nádasok közelébe. Ez azért nagyon veszélyes, mert a jégpáncélt szinte 50-100 méterenként töri szét egy-egy, a hirtelen megenyhült időben kiolvadt, messzebbről hófoltnak tűnő rianás, s a partokról az olvadással megindultak a befolyások is, amelyek vizesítik a jeget - mondta el a tófelügyelő. Falusy Ferenc szerint életveszélyes elhagyni a kijelölt korcsolyapályákat, a parttól távolabb, a rianások alatt három méter mély a víz. A tófelügyelet szombaton újabb táblákat helyezett ki, hogy felhívja a figyelmet a veszélyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!