Székesfehérvár

2008.12.03. 03:29

A fehérváriak nem adják fel

<b>Székesfehérvár</b> - Az önkormányzatokról kérdeztük tegnap <em>Orbán Viktort</em>, aki a megyeházán helyi fideszes politikusokkal folytatott tanácskozást.

Tribolt Lajos

- Elnök úr, találkozott a megyei elnökkel, a Fidesz városi frakcióvezetőjével. Mi a további programja?

- Találkozom nagyvállalkozókkal, akik sok embernek adnak munkát. Fehérvár egy nagyon komoly város, főleg ha a cégek számát és a helyben működő tőke nagyságát nézzük.

- Mindannyian tudjuk, hogy a világ komoly gazdasági nehézségekkel találta szemben magát. A legfontosabb feladat most a munkahelyek megvédése, amihez összehangolt gazdasági, kormányzati és önkormányzati lépések szükségesek. Erről beszéltem Cser-Palkovics András városi frakcióvezetővel és Balogh Ibolyával, a megyei közgyűlés elnökasszonyával is. Örülök annak, hogy Fehérváron van egy - a kamarával egyeztetett - javaslatunk, amelynek célkeresztjében a helyi adók jelentős csökkentése áll. Ha ugyanis a kis- és középvállalkozások adóterhei nem csökkennek, akkor ezek a vállalkozások alkalmazottaik elbocsátására fognak kényszerülni. Ez az a politika - az adócsökkentés politikája - amire kormányzati szinten is szükség lenne.

- Az önkormányzatok ebben az időszakban készítik a költségvetési koncepciókat. Mindegyik nagyon nehéz helyzetben van, hiszen a normatív támogatások csökkennek. Mit lehet tenni?

- Az önkormányzatok valóban nehéz helyzetben vannak. A kormány ugyanis egy olyan alkalmatlan válságkezelést ötölt ki, amely merőben ellentétes az európai megoldásokkal. Más európai országokban ugyanis adót csökkentenek, kamatot csökkentenek, növekedési programokat fogadnak el, a magyar kormány pedig brutális megszorításokkal terheli az embereket és az önkormányzatokat. Székesfehérvár polgármestere ugyanakkor az átlagosnál bátrabb polgármester, ezt bizonyította a parlamentben is, amikor megszavazta a jégkorong-utánpótlás támogatásáról szóló javaslatunkat. Azt akarom mondani ezzel, hogy a fehérváriaknak mindig megvolt a magukhoz való eszük és bátorságuk. Egy dolog a pártfegyelem és a frakciófegyelem, de a város érdeke mindenek felett áll. Azt gondolom, a fehérváriaknak küzdeniük kell, nem szabad hagyni, hogy elvegyenek tőlük olyan lehetőségeket, amelyek járnának nekik. A megyei önkormányzat esetében fontosnak tartom, hogy ne engedjék kiütni az itteni kórházat a súlyponti kórházaknak fenntartott támogatási keretből. Korábban is előfordult már, hogy nekünk, fehérváriaknak voltak bajaink, de soha nem mentünk feltett kézzel a harcba. Hol a polgármester, hol a megyei közgyűlési elnökasszony vezetésével tudunk elérni eredményeket. Egyébként rá kell venni a kormányt, hogy változtassa meg az önkormányzatokra vonatkozó költségvetési passzusokat, hiszen megszorításaik nyomán az emberek hátán csattan az ostor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!