Székesfehérvár

2008.10.29. 03:29

Kezdődik a nagy felújítás

<b>Székesfehérvár</b> - Négy csoportra bontva, több mint 2,5 milliárdos költséggel most kezdődik ötezer panellakás felújítása. Közben tegnap letették annak az épületnek az alapkövét, amely az otthonteremtő programban épül.

Házi Péter

Számos  kritériumnak kell megfelelnie annak, aki az önkormányzattól kamatmentes támogatást kérvényez az otthonteremtő programhoz: nem lehet 45 évesnél idősebb, legalább öt éve Fehérváron kell laknia, és nem lehet a nevén ház vagy lakás. A jelentkezőnek nem lehet másfél milliónál értékesebb vagyontárgya, az egy főre jutó havi kereset nem haladhatja meg az öregségi nyugdíjmimum kétszeresét, egyedülálló esetén a 150 ezer forintot. Az  önkormányzat a jogosultaknak 1,1- 1,5 millió forint közötti összeget ad. A program jelentkezési lapja átvehető a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálati irodáján.
Két évvel ezelőtt adták be az energiatakarékos felújítási programra a pályázatokat, a több mint ötezer székesfehérvári lakás esetében a jövő héten végre megindul a munka. A 85 épület szinte mindegyike külső hőszigetelést kap, nagyon sok épületnél kicserélik az ablakokat, és sok helyen a fűtési rendszert is korszerűsítik. Mint Pénzes Mihály, Fehérvár alpolgármestere ismertette, a munkákat négy nagy csoportba osztották, ezek közül a legelső novemberben kezdődik és jövő májusra fejeződik be, de egy másik csoportnál például februárban kezdenek el dolgozni, s júniusra végeznek. A legutolsó felújításokat 2009 júliusa és decembere között fejezik be. Mint a város alpolgármestere kiemelte, az előzetesen becsült 3,5 milliárd forintnál a közbeszerzés lezárultával közel egymilliárd forinttal kisebb összeg jött ki, azaz a vártnál ennyivel olcsóbban végzik majd el a munkát a kivitelezők. Hozzátette, két épület esetében külön közbeszerzéssel valóban olcsóbb ajánlat jött ki, de összeségében a közbeszerzés jól működött.

A korábbi években többször előfordult, hogy - habár az elvégzett munkák túlnyomó része jó minőségű volt - néhány felújításnak a kivitelezése nem az elvárt színvonalon készült el, ezért most az önkormányzat nem külső műszaki ellenőröket bíz meg, hanem saját szakembereivel végzi majd a munkák minőségi felügyeletét.

Csak néhány adat a felújításról: 134 ezer négyzetméter falfelület kap hőszigetelést, kicserélnek 45 ezer ablakot, ajtót is. Annak listáját, hogy melyik épület pontosan mikor kerül sorra, a www.fmh.hu honlapon is megtalálják.  A táblázat eléréséhez kattintson ide!

Tegnap egyébként egy új, 268 lakásos társasház alapkövét is lerakták a palotavárosi Hübner András utca folytatásában, amely épület lakásainak fele, pontosan 134, részt vesz az otthonteremtő programban, a többit pedig piaci áron értékesítik. Mint Warvasovszky Tihamér polgármester elmondta, a legkésőbb 2010 tavaszára elkészülő lakásoknál az önkormányzat és a beruházó garantálja, hogy bruttó 230 ezer forintért lehet majd a lakásokat megvenni az otthonteremtő program keretében. Elsősorban azoknak szánják az itt megépülő lakásokat, akik régóta várnak bérlakásra, de esetleg van egy kis önrészük, és szeretnének kedvezményesen saját tulajdonú lakáshoz jutni. Az építkezés keretében négyszáz új parkolót és belső, parkosított zöldterületet is kialakítanak, és lesz új játszótér is a kisgyerekek számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!