Székesfehérvár

2008.10.15. 02:28

Arányok kérdése

<b>Székesfehérvár</b> - Ma minden épületben elindul a távfűtés. Aki nem bízik a szabályozó elektronikában, az kérheti a lekapcsolást. Kérdés, mi alapján arányosítják az előfűtési időszak kedvezményes és a rendes időszak fogyasztását.A teljes fűtési szezon után arányosítják a fogyasztást, van, aki kap, van, aki fizet

Házi Péter

Amikor az önkormányzat úgy döntött, hogy a fűtési előszezonban hatvanhat százalékkal olcsóbban adja a távhőt, a házak túlnyomó része megrendelte a szolgáltatást. Az egyik olvasónk problémája az, hogy habár október 15-éig jár a hatvanhat százalékos kedvezmény, és közben október 1-jétől emelkedik a hődíj, a lakásokban egyik alkalommal sem olvasták le az egyéni költségmegosztókat, csak az épület összfogyasztását.

Tehát véleményem szerint nem a ténylegeshez közelítő fogyasztást fizetik az egyes lakásokban lakók, hanem a ház összfogyasztásának bizonyos arányát (amit a mérőről leolvasnak a fűtési szezon végén), de nem a tényleges árakhoz rendelhető arányos fogyasztásokat - írta olvasónk.

A problémával kapcsolatban megkerestük Pájer Sándort, a Széphő Zrt. hőszolgáltatási vezérigazgató-helyettesét, aki a következőképpen magyarázta a számlázás menetét. A Széphő először minden lakónak kiszámlázza a lakások légköbmérete alapján kiszámolt fogyasztásról a számlát, melyet a házhoz tartozó hőközpont leolvasott fogyasztása alapján állítanak ki. Abban az időszakban, amikor a távhőár kedvezményes, akkor ez alapján érkezik a kisebb számla. Ezzel a ház egészében már kifizette a fogyasztását, ám az arányosítás, vagyis hogy ezen belül ki takarékoskodott, ki fogyasztott többet, az majd csak a fűtési szezon végén derül ki, miután a lakásokban lévő költségmegosztót leolvassa a Techem Kft. Ilyenkor az arányok alapján van, aki pénzt kap vissza, aki pedig nem spórolt - vagy a lakás adottságai olyanok - pótszámlát kap.

Mint Pájer Sándor elmondta, valóban előfordulhat, hogy a kedvezményes időszakban valaki teljesen megnyitotta a radiátor szelepét, más pedig teljesen elzárta, azaz semmit nem fogyasztott, ám az a mértékadó, amennyi fogyasztási egységet az egész fűtési szezon alatt összességében kimutatnak a költségmegosztók. Persze, a rendszer akkor lenne teljesen pontos, ha a költségmegosztó helyett havonta leolvasható, igazi hőmennyiségmérők lennének, ám erre a panelek fűtési rendszere - kialakításuk miatt - nem alkalmas.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!