Székesfehérvár

2007.06.16. 02:29

Akadémiai tervek

Székesfehérvár - Fehérvári székhellyel két fejlesztő céget alapított a Magyar Tudományos Akadémia, hogy a kutatóintézeteiben felhalmozott tudást az Alba Innovációs Park részeként hasznosíthassák.

Kovalcsik Katalin

Warvasovszky Tihamér prezentációja az említett innovációs park fejlesztésének állásáról szólt. A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács kiemelt projektként nevesítette a projektet. A jelenlegi ismeretek szerint három pályázati forrásból lehet pénzt nyerni az elképzelés megvalósítására, ám jelentős megántőke bevonására is szükség lesz. A barnamezős területrehabilitációra várhatóan szeptembertől lehet pályázni a regionális operatív programban, a funkciók, épületek megvalósítására pedig az Agóra pólus pályázat, illetve társadalmi infrastruktúra operatív program és a gazdaságfejlesztési operatív program ad lehetőséget. A cél, hogy szeptemberre már meglegyenek a kész tervek, hogy egyből indulni lehessen a pályázatokon.

Az innovációs park gyakorlatilag három fő részből tevődik majd össze: az innovációs szolgáltató központból, a technológiai parkból és a tudásközpontból. Negyven székesfehérvári vállalkozás már aláírta azt a megállapodást, mely szerint együtt kívánnak működni az innovációs parkkal. Több, mint száz nagyvállalatnak küldött ki a város kérdőíveket, melyek arra keresik a választ, a cégek milyen konkrét fejlesztésekhez járulnának hozzá anyagilag, illetve milyen szolgálatásokat vennének igénybe az innoparkban. Az elképzelések komolyságát jól jelzi, hogy - mint a város polgármestere bejelentette - Székesfehérvárra telepíti székhelyét az Ante Innovatív Technológiák Kft. is, mely egyfajta hidat képez az akadémiai kutatás és az ipari igényeknek megfelelő alkalmazások között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!