Székesfehérvár

2007.06.23. 02:29

A bérlet és a rend

Székesfehérvár - A nem belvárosiak által a belváros egy-egy utcájára megvásárolt parkolóbérletek júniustól csak a legközelebbi, parkolóórás helyre érvényesek. A vállalkozóknak bizonyos esetekben új behajtási engedélyt kell kérniük.

Kovalcsik Katalin

- Habár nem vagyok belvárosi lakos, az év elején megvásároltam az egész évre érvényes parkolási bérletet a Jókai utcára, mivel új közlekedési rend lépett életbe, mégsem tudok megállni többé a Jókai utcában. Most dobjam ki a bérletemet? - kérdezte az egyik olvasónk. Behajthat-e a taxi? - tudakolták mások, a vállalkozók pedig arra voltak kíváncsiak, hogyan tudják például a Fő utcán lévő üzle-tüket áruval feltölteni, ha meg sem állhatnak előtte?

- Adataink szerint csak nagyon kevés olyan fehérvári vásárolt a belváros egy-egy adott utcájára érvényes bérletet, aki nem a belvárosban lakik. Aki mégis ebben a cipőben jár , annak két lehetősége van a júniustól megváltozott belvárosi forgalmi rend miatt: vagy visszaváltjuk a bérletet féláron, hiszen fél évig volt érvényes, vagy autójával megállhat az adott utcához legközelebb eső olyan parkolóban, ahol parkolóautomata van. Egy Jókai utcára érvényes bérlettel például nyugodtan megállhat annak tulajdonosa a Magyar Király Szálló előtt - mondta a felvetéssel kapcsolatban Horváth Ferenc, a városgondnokság parkolási csoportjának vezetője. Mint megtudtuk, a rendelet szerint a belvárosba csak az ide vonatkozó szállítólevelet felmutatni tudó szerelőket engedik be. A taxisok esetében már kicsit nehezebb az ügy, hiszen lehet, hogy a taxis még csak az utasáért megy be. Ezért a taxik behajthatnak a belvárosba.

Azok pedig, akinek a gyalogos vagy a kiemelt parkolási övezetben van a boltjuk, s annek árufeltöltését kívánják elvégezni, százezer forintért vehetnek olyan éves bérletet, mellyel a ki-emelt övezetben otthagyhatják autójukat. Kétezernégyszáz forintért viszont behajtási engedélyt is kiválthatnak, mellyel azonban csak a kirakodás idejére, de ha a boltjuk például a Fő utcán van, ott is megállhatnak. Ilyenkor azonban egy-egy embernek ott kell lennie az autónál, máskülönben a közterület-felügyelők büntethetnek. Ezt a behajtási engedélyt a városgondnokság parkolási csoportjánál lehet kérvényezni.

Úgy tűnik, megnövelte a szabálytalanul parkolók fizetési hajlandóságát az az új ajánlat , miszerint ha a megbüntetett autós három napon belül befizeti a büntetést, akkor ötezer helyett mindössze kétezer forintot kell lerónia. Ha azonban ezt nyolc napon belül sem teszi meg, életbe lép a megemelt összegű, nyolcezer forintos büntetés. Horváth Ferenc tapasztalatai szerint a lehetőséggel sokan élnek, így nőtt a fizetési hajlandóság, nem kell annyi bírósági ügyet indítani. Ami, mindkét félnek kellemesebb.A behajtási engedéllyel a kirakodás idejére megállhatnak a boltosok

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!