Szabadegyháza

2015.02.24. 18:30

A Fő utca felújítása az egyik fő feladat

Szabadegyháza - Az iparűzési adó nagysága miatt a település jobb helyzetben van, mint a legtöbb.

Tribolt Lajos

– Szabadegyháza kivételezett helyzetben van az iparűzési adó miatt – mondja Egriné Ambrus Andrea polgármester, aki hozzáteszi, hogy az idén kevesebb lesz az adóbevételük, mint volt korábban, a Hungranától várható kisebb összeg.

Az önkormányzat 900 milliós költségvetéséből 520 milliót tesz ki a saját bevétel. Az intézményeket működtetni kell, fejlesztésre 260 milliót terveznek. Nem minden pénzt terveznek be, egy jelentősebb összeget tartalékolnak is, amihez nyúlhatnak majd, ha pályázati önrészre lenne szükség.

Az önkormányzati épület udvarán mérik ki a négy-négy mázsát. Fotó: Koppán Viktor

A beütemezett fejlesztések közül a legjelentősebb a Fő utca felújításának elkezdése. Ennek keretében az iskola előtti árkot lefedik és tíz parkolót alakítanak ki ott. Ez segíti a gyerekeket hozó, vivő lakosokat. A Fő utcát egyébként tulajdonba veszik, eddig ugyanis a közútkezelőé volt.

Az utca teljes felújítását nem erre az évre tervezik. Most csak elkezdik és később folytatják tovább. A régi temetőnél esőbeállót alakítanak ki, az új temetőhöz járdát építenek. Ráfér a fejlesztés a közvilágításra is és a járdákra, a lakótelepre is kerül térfigyelő kamera.

A települési beruházásokat zömmel a második félévre időzítik, amikor már pontosabban látni, mennyi iparűzési adó folyik be.

A települési támogatásokra 14 millió forintot terveznek. Januárban már volt tüzelőfaosztás, februárban 30 rászoruló családnak 120 mázsa fát adtak. A már másodszor osztott 4-4 mázsa már jelentősnek mondható más települések lehetőségéhez képest. Ráadásul nem kizárt, hogy egy harmadik osztás is lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!