Szabadegyháza

2016.07.06. 18:45

Csak hazait használnak

Szabadegyháza - Közel 3 milliárd forintból épített pelletált állati takarmányt előállító, új üzemegységet a Hungrana.

B. Kiss László

A szabadegyházi gyár új csarnokát szerdán, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter jelenlétében adták át. Az amerikai és osztrák tulajdonban levő Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. Európa egyik legjelentősebb kukoricafeldolgozó vállalata, amely kizárólag hazai tengerit dolgoz fel, éves szinten egymillió tonnát. Az Európai Unióban termelt izocukor - azaz folyékony cukor - mintegy harmadát, 250 ezer tonnát a szabadegyházi cég állítja elő. Ehhez a társaság a hazai kukoricatermelés 15 százalékát használják fel. A Hungrana által előállított izocukor, illetve bioetanol kétharmadát külföldön értékesítik, a cég adja Magyarország teljes élelmiszerexportjának 5,5-6 százalékát.

A szabadegyházi cég a hazánkban megtermelt kukorica 15 százalékát használja föl. A kép a csütörtöki avatás alkalmával készült Fotó: Molnár Artúr

Az új üzemegységben kukoricarostból és és egyéb fehérjében gazdag komponensből állítanak elő pelletált állati takarmányt. A csütörtöki avatáson Seszták Miklós beszédében azzal érzékeltette e beruházás volumenét, hogy csak elektromos kábelből 52 kilométernyit használtak fel az új üzemegység kivitelezésénél. A felhasznált kábel hossza megegyezik a Székesfehérvár és Dunaújváros közötti távolsággal. A miniszter példaszerűnek nevezte, hogy a Hungrana minőségi magyar terméket állít elő mintegy 4000 hazai beszállítótól beszerzett alapanyagból magyar munkavállalókkal.

A Hungrana egyébként az elmúlt tíz évben 225 millió euró értékű beruházást hajtott végre Szabadegyházán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!