Szabadbattyán

2014.10.23. 12:26

Szabadbattyán: Ki szívét osztja szét...

Szabadbattyán – Táblák és jelszavak, fegyverropogás és csikorgó lánctalpak. A lyukas zászló szimbólummá nemesült, a diákok a szabadságról daloltak.

V. Varga József

A hírek a Szabad Európa Rádióból szóltak, a fiú az egyetemre indult, az anya óvó tekintete kísérte. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulójára verses-zenés darabbal emlékeztek szerdán a Batthyány Lajos Általános Iskolában.

„Kell, te legyél, / ki Nap lesz Éj után, / te légy, aki megtalál / egy régi balladát. // Ki szívét osztja szét, / ő lesz a remény...” - a Kormorán együttes dala a Kovács Orsi vezette csillámporos lányok tolmácsolásában az előadás egyik csúcspontját jelentette. A drámaszakkör, Tóthné Unyi Andrea és a zeneszakkör, Fábián Ferenc irányításával különleges produkciót mutatott be: az októberi, novemberi események láncolatát fűzték dramaturgiai egységbe, a történetet dalbetétekkel kerek egésszé formálva, egy ünnepi műsor határait feszegetve. A musical vastapsot hozott, a finálé – Bródy János opusza – egyszerre sújtott a porba és emelt a magasba: „ Tiszta szívem szomorú, / Mért kell ez a háború...”

A forradalom hangjai – a hírek a Szabad Európa Rádióból szóltak (Fotó: V. Varga József)

A községi megemlékezés este a művelődési házban folytatódott, Polyák István polgármester a forradalom hőseit idézte meg beszédében, szavalattal közreműködtek a Gójóstól társulat fiataljai. A fáklyás felvonulás az Árpád utcán haladt végig, majd a szabadbattyániak az 1956-os emlékműnél koszorúztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!