Szabadbattyán

2014.05.15. 16:25

Szabadbattyán: a Seuso-palota, festményen

Húszéves az általános iskola galériája! A jubileumi évad utolsó tárlatán Polyák István munkái szerepelnek, köztük a késő római kori Seuso-palota fantáziafestménye.

V. Varga József

A település határában találták meg Pannónia eddig ismert legnagyobb késő római kori villáját, az épület a Sopianae-Brigetto (Pécs-Szőny) és a Sopianae-Aquincum (Pécs-Óbuda) út mellett fekszik. A palota tulajdonosa igen magas rangú személy lehetett, valószínűsíthető, hogy a Seuso-kincsek is innen származnak.

Polyák István festő, grafikus a rekonstrukciós rajz nyomán elképzelte és elkészítette a Seuso-palotát ábrázoló nagyméretű fantáziafestményét, melyet az iskolagalériában állítottak ki.

A Gróf Batthyány Lajos Általános Iskolában a múlt év szeptemberében ünnepi fotó- és dokumentum-kiállításon nyitotta meg Ekler Zoltán igazgató az iskolagaléria 20., jubileumi évadját. Két évtizede, a galéria létrejötte körül Dabóczy László nyugalmazott ÁMK-igazgató bábáskodott.

Tudomásuk szerint - rajtuk kívül - az ország egyetlen általános iskolájában sem rendeznek havi rendszerességgel tárlatokat. Úgy nőnek fel a gyerekek, hogy közvetlen környezetükben számos értékes művészeti alkotással találkozhatnak, s időről időre diákmunkák is kikerülnek az emeleti aula paravánjaira. Nemcsak tanítani, hanem művelni is szeretnének - ezt tartják szem előtt a pedagógusok.

A jubileumi évad tárlatain Szakál Antal, Takácsné Kincer Görgyi, Takács Antal, Bujdosó Dénes, Csizmaziáné Horváth Éva és Bajkai Braun Géza mutatta be alkotásait.

Polyák István realista és mágikus szürrealista festményeit, grafikáit hozta el a galéria százharmincegyedik kiállításra, ő maga már tíz alkalommal szerepelt az iskolában munkáival. A tanév utolsó művésztárlata május végéig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!