Szabadbattyán

2014.02.20. 12:04

A zenélésben, az éneklésben öröm rejlik

Meg-megcsillan valami a fényben. Megmutatják a gyerekek, mit is tudnak, a szereplés önbizalmat, sikerélményt ad. A zene, az ének összeköt – csillámpor száll az aulában.

V. Varga József

Sorjáztak a dalok a házi koncerten, a zene megannyi emléket hívott elő bennünk. Republic: Erdő közepében. Magna Cum Laude: Vidéki sanzon. Dés László: Rossz pénz sose vész el. Quimby: Most múlik pontosan. Neoton: Don Quijote. United: Végső vallomás. Bon-Bon: Valami Amerika. Szólót énekelt Kovács Orsolya, Major Dorina, Mátyus Benjamin, Meksz Laura, Tóth Krisztián és Venyige Adrienn, kísért a Csillámpor együttes, vokálozott a gyerekhad.

– Amint a dalolásra, úgy a zenélésre is mindig lehet okot találni, ha bánatunk van, azért, ha öröm ér bennünket, azért. Zeneszakkörünk az énekórák népdalai és a diszkózene közötti széles mesgyén mozog. Úgy érzem, a 20. század zenéje lassan az általános műveltség részévé válik – fogalmazta meg a szakkörvezető, Fábián Ferenc történelem- és magyartanár.

A Gróf Batthyány Lajos Általános Iskola zeneszakköre nemrégiben nyílt órát (másfélórát) tartott a szülők számára az oktatási intézmény új szárnyának aulájában. Információnk szerint hazánkban kevés hasonló, általános iskolás gyerekekből verbuválódott zeneszakkör, együttes működik.

A szakkör hat éve alakult, az első három évben Baranyi Erika segítette a gitáros szakkörvezetőt, most pedig Mekszné Tánczos Éva. A tanítónő az alsó tagozatosokat mozgatja, Ferenc a felsősöket.

Mudris Anett (Hungarikum együttes) éneket tanít az iskolában, ha ideje engedi, ő is bejár a foglalkozásokra. A gyerekeknek pozitív példa, ha gyakorló művészt látnak, hallanak. Anett a koncerten négy dallal is megörvendeztette a nagyérdeműt.

Kovács Orsi, Major Dorina és Szontág Ramóna lelkesen mesélte a krónikásnak, hogy mennyire szeretik a szakkört, a változatos dalokat, a vidámságot. Fellépnek számos rendezvényen, félévente koncerteznek, legutóbb a székesfehérvári városi diákgálán is bemutatkoztak.

– A hangszeres zenélésben, a közös éneklésben öröm rejlik, és ez az érzés semmivel sem hasonlítható össze – fejtette ki Fábián Ferenc. – Megtapasztalják a gyerekek az egymásra utaltságot, hogyan reagáljanak, figyeljenek társuk rezdüléseire. Mindenkire szükség van, hogy az „egész” jól működjön. Megtanulják a lányok, fiúk azt is, hogy kitartással és kemény munkával minden cél elérhető.

A zeneszakkörös pedagógusok fontos feladatuknak tekintik a tehetségek felfedezését, tanítását, támogatását. Ha valaki megszokja az összpontosított, maximális figyelmet, az az élet más területén is hasznára válhat.

– Hittel állítom, hogy azok, akik zenélnek és énekelnek, boldogabbak, mint társaik – tette hozzá Fábián tanár úr.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!