Sportvilág

2015.07.14. 12:42

Vívó-vb - Szilágyi nyolcaddöntős, Szatmári búcsúzott (frissítve)

Budapest/Moszkva - Szilágyi Áron két tussal nyert, Szatmári András hárommal kikapott, így előbbi bejutott a férfi kardozók nyolcaddöntőjébe, míg utóbbi kiesett a moszkvai vívó-világbajnokság keddi versenynapján.

A nemzetközi szövetség közvetítése szerint az idei egyéni Európa-bajnok, olimpiai bajnoki címvédő Szilágyinak az olasz Enrico Berre és a vele egy időben vívó Szatmárinak az orosz Alekszej Jakimenko elleni asszója is nagyon izgalmasan alakult.

Szilágyi a meccs második felében gondban volt, Berre ugyanis három tussal, 12-9-re elhúzott tőle, ám a magyar ötkarikás aranyérmes végig koncentrált maradt, ledolgozta hátrányát, s a végén 15-13-ra győzni tudott.

Szatmári egészen a végéig tartotta a lépést a csapatban hatszoros világbajnok, a tavalyi vb-n egyéniben bronzérmes Jakimenkóval, ám az orosz a végjátékban élesebb volt nála, s 15-12-ra nyerte meg a vitákkal tarkított asszót.

A folytatásban Szilágyira egy újabb olasz kardozó, Luca Curatoli vár majd.

Eredmények, férfi kard:

a 32 között:
Szilágyi Áron-Enrico Berre (olasz) 15-13
Alekszej Jakimenko-Szatmári András 15-12


korábban:
a 64 között:
Szilágyi-Eduardo Lara (mexikói) 15-4
Szatmári-Mohamed Amer (egyiptomi) 15-13
Ali Pakdaman (iráni)-Iliász Nikolász 15-12
Joseph Polossifakis (kanadai)-Decsi Tamás 15-9

 

 

15:44:28

Vívó-vb - Harmadszor is nyert Szilágyi, ezzel negyeddöntős

Budapest/Moszkva - Harmadik asszóját is megnyerte Szilágyi Áron, ezzel negyeddöntőbe jutott a moszkvai vívó-világbajnokság keddi versenynapján.

Az olimpiai címvédő, idén Európa-bajnok magyar kardozó a legjobb 16 között Luca Curatolival csapott össze. A mérkőzés eleje - amint az a nemzetközi szövetség közvetítésében látható volt - az olasznak alakult jobban, 4-0-ra elhúzott, a folytatásban viszont magára talált Szilágyi, és sorozatban hét tust adva megfordította az állást. Ebben az időszakban Curatoli nem igazán tudta, hogyan is kellene megállítania ellenfelét. Hosszú szünet után aztán mégis sikeresen fejezett be ő is egy akciót, de az egyperces pihenő Szilágyi 8-5-ös vezetésénél kezdődött.

A második szakasz elején is az olasznak ment jobban, 9-9-nél egyenlített, ezután viszont megint magabiztosabbá vált Szilágyi, és ami ennél is fontosabb, akcióit többnyire eredményesen fejezte be: hat találatot adott, miközben csak egyet kapott.

Az elődöntőbe kerülésért, azaz a biztos éremszerzésért a német Max Hartunggal vív majd, akit június elején, a montreux-i Eb döntőjében 15-11-re győzött le.

 

 

16:39:21

Vívó-vb - Szilágyi kikapott, nem jutott négy közé

Szilágyi Áron négy tussal elveszítette negyeddöntőjét, így a hatodik helyen zárta a férfi kardozók versenyét a moszkvai vívó-világbajnokságon.

Az olimpiai címvédő, idén Európa-bajnok magyar kardozó a német Max Hartunggal csapott össze a negyeddöntőben, s hasonlóan rosszul kezdte asszóját, mint egy körrel korábban az olasz Curatoli ellen, de ezúttal nem tudott fordítani.
Hartung 5-1-re elhúzott, majd a folytatásban is jobban vívott Szilágyinál, aki többször a levegőbe vágott, vagy védései nem voltak elég hatékonyak, így a szünetre 8-4-es hátránnyal mehetett el.
A második szakasz sem indult jól magyar szempontból, Hartung ugyanis pillanatok alatt 10-5-ös előnyhöz jutott, ám ekkor Szilágyi magára talált, s három tussal felzárkózott. Azonban 8-10-nél volt az utolsó alkalom, amikor bizakodni lehetett a magyar olimpiai bajnok sikerében, ugyanis egymást követték a rossz, pontatlan akciói, német riválisa pedig nem ingott meg, 14-8-ra elhúzott, majd 14-11 után bevitte a döntő tust.
A negyeddöntő érdekessége volt, hogy a világranglista-második Szilágyi mellett az éllovas dél-koreai Gu Bon Gil is kikapott, mint ahogy Gu másik két nyolc közé jutott honfitársa is.
A magyar férfi kardozók közül Szilágyi a 6., Szatmári András a 30., Iliász Nikolász a 36., míg Decsi Tamás a 44. helyen zárta az egyéni versenyt, aminek az olimpiai kvalifikáció szempontjából kiemelt jelentősége volt, mivel ebben a fegyvernemben nem rendeznek csapatversenyt a riói játékokon.


Eredmények, férfi kard:

a 64 között:
Szilágyi Áron-Eduardo Lara (mexikói) 15-4
Szatmári András-Mohamed Amer (egyiptomi) 15-13
Ali Pakdaman (iráni)-Iliász Nikolász 15-12
Joseph Polossifakis (kanadai)-Decsi Tamás 15-9
a 32 között:
Szilágyi-Enrico Berre (olasz) 15-13
Alekszej Jakimenko-Szatmári 15-12


a 16 között:
Szilágyi-Luca Curatoli (olasz) 15-10
negyeddöntő:
Max Hartung (német)-Szilágyi 15-11
Alekszej Jakimenko (orosz)-Kim Jung Hvan (dél-koreai) 15-13
Daryl Homer (amerikai)-Gu Bon Gil (dél-koreai) 15-11
Tiberiu Dolniceanu (román)-Oh Eun Szeok (dél-koreai) 15-14

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!