Sportvilág

2011.09.20. 05:44

Öt napon át zajlott a Nemzeti vágta

A Bajai kistérség színeiben Molnár Gyöngyi Malőr nyergében nyerte az idei Nemzeti vágtát, melyre a helyszínen több, mint 150 ezren, a televíziók előtt milliók voltak kíváncsiak. A lovasesemény célja immáron negyedik éve a hagyományőrzésen túl a magyar települések bemutatkozása volt.

Matolcsi Renáta

A budapesti Hősök terén vasárnap este a Bajai kistérség versenyzője, Molnár Gyöngyi emelhette magasba a bajnoknak járó vándordíjat, a Nemzeti vágta ’48-as huszárszablyát. A bajnoki cím mellett ő vihette haza nevezőjének a tízmillió forintos fődíjat.

Az idén már ötnapos rendezvénnyé bővülő vágtára 72 település nevezett, a döntőbe az elő- és középfutamok után az öt legjobb juthatott. A finálé érdekessége, hogy az öt döntős lovas közül négy hölgy volt.

- Nem volt időm a többiekre figyelni, csak a lóra koncentráltam. Nagyon bíztam benne, mert régóta együtt dolgozunk, úgy érzem most felért oda, ahová igazán való – mondta meghatódottan a győztes, Molnár Gyöngyi, aki ugyan tavaly második lett, ám emiatt cseppet sem szomorkodott, mert néhány nappal később kiderült, hogy gyermeket vár, kislánya most tíz hónapos és már ismerkedik a paripákkal - mesélte könnyekkel küszködve.

A második helyen az Almáskeresztúrt képviselő Budinszki Barbara végzett Nama nevű lován, a harmadik helyezést pedig Szilágyi Orsolya Siófok színében szerezte meg lova Jolly Good nyergében.

- Álmunk, hogy néhány éven belül hazánk egyik legnagyobb eseménye legyen a Nemzeti vágta – mondta vidáman Geszti Péter, a vágta ötletadója, egyik szervezője.  Vasárnap nem csak a szövegíró-mentor, hanem az egyes futamokon részt vevő ismert emberek is jó hangulatban voltak, a színfalak mögött izgatottan készültek szerepükre.

Rékasi Károly színész elmondta, számára a gyerekkort jelentik a lovak, kiskorában édesapja tanította meg lovaskocsit hajtani. Karcsi idén a fogatvágtán indult a vágta-biga névre hallgató kocsival. Az újdonságnak számító versenyszámban a hajtó mögött egy, a manőverezést segítő segédhajtó is állt. S bár Rékasi Károly nagyszerű rajtot vett, mégis a rutin győzedelmeskedett, hiszen a nyertes, Keresztes Ildikót Lázár Zoltán többszörös fogathajtó világbajnok irányította, buzdította. Rékasi Károlynak be kellett érnie a második hellyel, a harmadik helyen a hatvanévesen is erőtől duzzadó Pataky Attila végzett. A negyedik helyen Piroch Gábor kaszkadőr futott be, akit láthatóan kárpótolt a részvételi lehetőség és a tomboló közönség látványa, hiszen az utolsó métereket - esélytelenül - már integetve tette meg. Az ismert arcok mellett a történelmi magyar ménesek, úgymint Bugacpuszta, Kisbér, Bábolna, Szilvásvárad színében profi hajtók is elindultak ebben a cseppet sem veszélytelen versenyszámban (a döntőben egyikőjük még segédhajtóját is elvesztette „út közben“). Az első helyet végül Kisbér színében, Galambos Nándor szerezte meg.

Hajas László mesterfodrász viszont megfogadta, ő bizony nem csak hogy nyeregben marad, hanem győzni fog a Jótékonysági sztárfutamon, ugyanis negyedik éve erről álmodik.  Ezúttal meg lett az áhított győzelem, Kunkli Tivadar thai-boksz világbajnokot, Trokán Nóra színművésznőt, Szőllősi Györgyi televíziós-műsorvezetőt, valamint Kaszás Géza színészt utasította maga mögé.

- Nagyon izgultam, mert két hete lovat cseréltem. Az elmúlt években kaptam hideget-meleget, de volt egy célom, amit most elértem – mondta a befutó után Hajas Laci, aki nyereményét a Tűzoltó utcai gyermekklinika leukémiás kis betegeinek megsegítésére ajánlotta fel.

A közönség óriási tapssal jutalmazta a rajt-cél győzelmet arató sztárfodrászt, ám nagy sikere volt a sztárokat felvonultató kocsitoló versenynek is, mely „sport” Kocs községben nagy múltra tekint vissza. A település néhány hagyományőrzője – köztük egy hölgy – vállalkozott arra, hogy megmérkőzik a művészek és a sportolók csapatával. A húzás-tolás eredménye a tavalyihoz hasonlóan alakult: a bajnokokból álló csapat tagjai – ezúttal: Kucsera Gábor, Katus Attila, Bárdosi Sándor, Kozmann György, Kiss Gergely, Kovács Antal -  ha nem is utcahosszal, de magabiztosan nyerték a versenyt. A sportolók erejéből még arra is tellett, hogy a művészek – Hajdú Steve, Nagy Sándor, Faragó András, Bebe, valamint Fekete László „erőművész“ – kocsijához visszafutva segítsenek levegő után kapkodó társaiknak célba érni. Ám tegyük hozzá, a 300 kilogrammos kocsit a mély, homokkal feltöltött talajon egyáltalán nem volt könnyű irányítani.

Az esemény szervezői minden évben felajánlják a Nemzeti vágtát egy, a magyarság történelmében kiemelkedő családnak, személynek. Idén azt a két embert emeleték ki, akik világszerte ismertté tették a magyar huszárt: Bercsényi Miklóst és fiát, Bercsényi Lászlót. Látványos parádékon és bemutatókon elevenedtek meg a magyar hadtörténelem pillanatai a magyar hagyományőrzők legjobbjainak jóvoltából. Több napon keresztül folyamatosan mutatkoztak be a különböző lovas szakágak képviselői. A gyerekek részére rendezett Kishuszár vágtán Vízi Péter Mózes nevű lovával diadalmaskodott.

Mindeközben tízezrek falatoztak, nézelődtek az Andrássy úti Vágta korzón, ahol az induló települések mindegyike bemutatta ízeit, kézműves portékáit, programjait, nevezetességeit. Az 56-osok terén felállított Országkonyhában, illetve Bor-és pálinkálinkafaluban minden ínyenc kedvére válogathatott a kulináris élvezetek tárházából. A felvonultatott magyar ízek között szerepelt például a huszárok eledele fantázianevű étel, melyben a káposztás galuskát hússal és kolbásszal vegyítették.

A programok kavalkádjában Lázár Vilmos a Magyar Lovasszövetség és a Nemzeti vágta elnöke örömmel összegzett: - Nagyon boldog vagyok, mert a rekord látogatói szám is bizonyítja, hogy amit megálmodtunk azt szereti a közönség. Teljesült eredeti elképzelésünk, hogy a rendezvény hidat építsen a magyarok között, hogy a Nemzeti vágta az összefogásról és ne a széthúzásról szóljon – mondta a döntő utáni pillanatokban.

Tragédia a vágtán: elpusztult egy ló

A Nemzeti vágta versenyein és programjain közel félezer ló szerepelt. A pálya hossza 500 méter volt, a versenytáv két és fél kör. Az ötnapos, 21,5 millió forintos összdíjazású  rendezvény előtt országszerte 13 helyszínen, illetve Erdélyben is tartottak elővágtát, ez utóbbi a Székely-vágta nevet kapta. Egy súlyos baleset történt a futamok során: Szigetvár lova és lovasa bukott, amiben a ló olyan súlyos hasi sérülést szenvedett, hogy el kellett altatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!