Sportvilág

2015.01.18. 19:35

Fa Nándorék túl az Egyenlítőn

A brazíliai Recife nagyváros magasságában, már a déli féltekén jár a Spirit of Hungary kétfős legénységével.

Tihanyi Tamás

Átlépte az Egyenlítőt és jó ütemben halad dél felé hajójával Fa Nándor és társa, Conrad Colman. Továbbra is hetedikek. Az Atlanti-óceánon árbocát tört és a Barcelona World Race Föld-kerülő vitorlásversenyt feladni kényszerülő Hugo Boss közben partot ért Brazíliában.

Jól látszik a fényképen a kor- és mentalitásbeli különbség. Fejjel lefelé denevérként Conrad Colman, a mezőny legfiatalabb, talpán a legidősebb hajósa, Fa Nándor a déli félteke napsütésében (Fotó: Spirit of Hungary)

Fa Nándor saját pozíciójukról és a kiesett hajóról ezt írta naplójába: „Sokan kérdezték a rajt előtt, hogy milyen stratégiával vágunk neki a versenynek. Akkor azt mondtam, szerintem három hajó lesz akik (nyerésre vitorlázva és joggal) nyomják majd az elejétől, mi pedig a követő mezőnyben szeretnénk lenni valahol lőtávolságban. Hosszú a verseny, érdekes dolgokat produkál. Most ránézek a térképre és bevallom, nem erre gondoltam, annak ellenére, hogy vannak történések. A Boss kiesése az egyik ilyen elgondolkoztató jelenség. Mindenképpen előny az, hogy a hajó éveket, sok tízezer mérföldet versenyzett, mindent tudnak róla, a legapróbb részleteket is. Többször átépítették már, a legprofibb felkészítéseken vannak túl. Ez meglátszott a teljesítményen is azonnal. Ugyanakkor nehéz megmondani, hogy hol van az optimum a kiforrottság és a részleges anyagfáradások között. A Boss-nak a besodrója tört két darabba, ami az árbocot önmagában tartja, eredeti darab volt, a hajóval egy idős”.

Nándorék semmiféle ünneplést nem rendeztek, amikor áthaladtak az Egyenlítőn, minden figyelmüket az köti le, hogy megpróbálnak kedvező szelet találni a haladáshoz. Ez nem mindig egyszerű, még az olyan vén tengeri medve, mint Nándor is meglepődhet. „Van új a nap alatt, ilyet még nem láttam. Jobbra szél alatt kellemes, passzátos fellegek, balra, szél felől tipikus szélcsendes zivatarok. Az egyik előtt épp elmentünk pár mérfölddel, az már kimerülőben, kizuhogott a terhe, de a másik balra, előttünk még most szívja magát, egyre feketébb. Az lehet, hogy megmos bennünket. De mindennek örülünk, ami előre visz.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!