Sportvilág

2012.12.29. 18:55

Simon Nikiék sikere az évzárón

Mogyoród - Közel 20 ezer néző volt kíváncsi a Hungaroringen az év utolsó autóversenyére, a Szilveszter-ralira, ahol négy székesfehérvári érdekeltségű páros rajtolt el. Közülük az Izsák József, Simon Nikolett duó végzett a legjobb helyen.

Matók János

Az év utolsó, tétnélküli autóversenyén, a Szilveszter-ralin több, mint 180 páros rajtolt el, még pénteken délután. Szombaton reggel folytatódott tovább az örömautózás, amikor további hat gyorsasági szakasz várt a mezőnyre. Az első kettőn, a mínuszoknak köszönhetően több helyen is felfagyott, így erősen csúszott az aszfalt, s emiatt több autó is megpördült, aminek a Hungaroringre kilátogató, közel 20 ezer néző - ez is azt bizonyítja, hogy a szakág töretlen népszerűségnek örvend - a látvány miatt nagyon örült. A versenyt végül a kassai ifj. Béres József és magyar navigátora, Répás Zoltán (Subaru Impreza) alkotta duó nyerte meg, a Turi Tamás, Somogyi Pál (Subaru Impreza WRC), és az ifj. Érdi Tibor, Kerék István (Skoda Octavia WRC) páros előtt.

 

 



Simon Nikolett, a legszebb navigátor egy korábbi versenyen 



Fotók: Soós Attila



A fehérváriak közül a többszörös amatőr magyar bajnok Izsák József, Simon Nikolett (Mitsubishi Lancer Evo VII) páros volt a legjobb: az abszolút 6., amíg az amatőrök között az első helyen végeztek, s ez parádés teljesítmény volt részükről. Az abszolút 22., amíg az amatőrök között a 9. helyen végzett a Sipos István, Szabó Tamás (Mitsubishi Lancer Evo VIII) páros, a Mosoni István, Kocsis Imre (Suzuki Swift) egység pedig az abszolút 80. helyen zárt.

 

 

A Tobak Team Hungary színeiben elrajtoló magyar bajnok Matók Ádám, Szabó K. Tián (Honda Civic Type R3) kettős az abszolút 40. helyen ért be a célba úgy, hogy 1 perc 20 másodperc büntetést kapott, korai célba érés miatt, köszönhetően az egyik sportbírónak. Ugyanis az történt, hogy az 5. gyorsaságin Ádám mellé nem a navigátor Szabó K. Tián - ez nem volt szabályellenes -, hanem a csapat egyik vendége ült be az anyósülésbe, aki nagyon élvezte a 13,5 kilométeres gyorsaságit. Amikor beértek a célba, a menetlevelet meghatározott időben kellett leadni, egy másodperccel sem előbb. vagy később. Ám az egyik "túlbuzgó" sportbíró, aki tisztában van a szabályokkal, mégis idő előtt benyúlt a papírért, amit a mit sem sejtő gyanútlan vendég át is adott neki, s ez volt a megfelelő indok a büntetésre.

 

 

 

A pilóta amúgy még pénteken, miután teljesítette a gyorsasági szakaszt, Kazár Miklós hívására - az idei abszolút magyar bajnok ezzel ajándékozta meg Ádámot a 2012-ben nyújtott parádés teljestményéért - beült a Mitsubishibe navigálni, a Szilveszter-rali első gyorsaságiján. Matók Ádám összességében nem volt megelégedve magával, mert ahogy elmondta: ugyan buliverseny volt a Szilveszter-rali, de itt mindenki győzni akar, így aztán nincs értelme magyarázkodni. Egy biztos, tapasztalatszerzésre, a Honda Civic Type R3-as további megismerésére ez a verseny is kiváló alkalom volt. Ugyanakkor szívből gratulált Simon Nikinek, és Sipos Istvánnak a nagyszerű teljesítményükért, amelyet a Hungaroringen nyújtottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!