Sportvilág

2009.09.22. 02:29

Győztesek és fiatalok

Székesfehérvár - Véget ért a férfikosárlabda kontinensviadal. A verseny kezdete előtt esélyesnek tartott spanyolok magabiztosan nyertek, bár volt idő, amikor esélyük ugyancsak eltűnni látszott...

Silye Sándor

Spanyolország nyert, az a csapat, amelyik hetedik alkalommal került eddig az Eb-fináléba, de csak most örülhetett első ízben az aranyéremnek. Nagyon jó csapatuk volt, hiszen Rubio, Navarro, Garbajosa, Fernandez és a két Gasol, meg a többiek nem véletlen játszanak a kontinens és az NBA élcsapataiban. És bár sok a dudás a csárdában , de mégis, a csapatvédekezésüket korábban és most, az Eb-n is megcsodálhattuk. Elképesztő lábmunkával mindenhova odaértek, mindenhol mindenki tudott segíteni. Ez volt a sikerük kulcsa, de segített, hogy támadásban vagy Gasol rombolta szét a soros ellenfelet a palánk alatt, vagy Garbajosa, Navarro és a többiek szórták meg triplával a játszótársakat. Megérdemelten nyertek annak ellenére, hogy a csoportkörökben jócskán botladoztak. Az egyenes kieséses rendszerbe utolsóként érkeztek, de ettől kezdve a négy közé jutásért a franciákat (86-65), az elődöntőben a görögöket (82-64), majd a fináléban Szerbiát győzték le magabiztosan 85-63 (24-14, 28-15, 15-15, 18-19)-ra. A szerbek fiatal csapatukat építik, munka közben jöttek az Eb-re, Teodoszics és a többiek kellemes meglepetést szereztek híveiknek a döntőbe jutással. Ez is mutatja, hogy érdemes egy-két évet feláldozni a jövő érdekében! A negyeddöntőben az oroszokat 79-68-ra, a négy között a szlovénokat hosszabbítás után 96-92-re fektették két vállra. Nagy meglepetést jelentett, hogy az oroszok nem jutottak az első hat közé, így a vb-részvételüket illetően már csak a FIBA jóindulatában, a szabadkártyában bízhatnak. A törököknek sem örömteli a 8. hely, miután a helyosztón az oroszok 89-66-ra verték őket. Az ötödik helyért vívott csatát a franciák 69-62-re nyerték a horvátok, a bronzmeccset a görögök 57-56-ra a szlovénok ellen. Pau Gasol MVP-címe is megérdemelt! Ezen az Eb-n ritka vendég volt a gólgazdag mérkőzés, sűrűn látott jelenség a kemény védekezés. Tetszik, nem tetszik (inkább nem, mint igen), a világ kosárlabdája ebbe az irányba halad.

A szakember, Matus Gábor, az Albacomp edzője értékelte az Eb-t:

- Nagyon jó, színvonalas küzdelmeket láthattunk néhány feledhető csata mellett. Akik az első nyolcba jutottak, azok közül bárki nyerhetett volna, az oroszok a sérültjeik miatt kilógtak a sorból. A spanyolok alighanem a döntőre készültek, hiszen akkorra kerültek csúcsformába, de általuk a legjobb csapat nyert. A bírók engedték a kemény játékot, ez megölheti a kosárlabdát, a gólokban bővelkedő meccsek sokkal többet adnak a nézőknek. Szerencsére a szándékos szabálytalanságokat szigorúan büntették. A görögök az egyéni villogás helyett jó csapatjátékkal jutottak messzire, a szerbek még tőlük is tovább. Az európai élvonal közelít fizikailag az NBA-hez, a különbségek egyre inkább csökkenek. Az NBA kimagasló egyénisége, Turkoglu az Eb-n nem csillogott, és szerencsére sok fiatal bizonyított már most is - mondta.

Gyors játékot kell nekünk is játszani!

Milyen tanulságot hozott az Eb az irányító számára? Ezt Simon Balázs, az Albacomp válogatott játékosa foglalta össze. Nagyon felgyorsult a játék, ebben nagy a szerepe az irányítóknak, hiszen ők adják a lendületet. Gyors, agresszív lett a kosárlabda, a felállt védelem ellen sokkal nehezebb eredményesnek lenni. Tetszettek a mérkőzések, és lehet ezekből meríteni. Nekünk is a gyors játék lehet a a célunk az eredményesség érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!