Sportvilág

2017.09.03. 09:59

Sima Hamilton győzelem Monzában, uralkodott a Mercedes a Ferrari otthonában

Lewis Hamilton sima rajt-cél győzelemmel zárta az Olasz Nagydíjat, így átvette a világbajnoki pontverseny vezetését.

Elekes Gergő

A maratoni hosszúságú 3 és fél órás időmérő után a Mercedes brit pilótája megszerezte élete 69. pole pozícióját, ezzel megelőzte az eddigi rekorder német Michael Schumacher-t, aki 68 edzéselsőséggel állt eddig az örökranglista élén.

A kaotikus időjárási körülmények mellett azonban az ifjú titánok harcáról is szólt a kvalifikáció, hiszen fantasztikus eredménnyel, Lewis Hamilton mögül indulhat a Williams pilótája, a kanadai Lance Stroll, akit a Force-Indiás Esteban Ocon követ.

A két Red Bull pilóta, Max Verstappen és Daniel Ricciardo szintén óriásit ment az esőben, azonban motorcsere miatt mindkettejüket megbüntették.

Nem igazán kedvezett az időjárás a Ferrarinak, hiszen az esős időben gondjaik akadtak, és csakis a Red Bullos büntetéseknek köszönhetik, hogy a rajtrács harmadik sorában foglalhatnak helyet a rajtnál.

Több csapatot és pilótát is rajtbüntetéssel sújtottak különböző technikai okok miatt, a 20 versenyzőből 9-en kaptak hátrasorolást, így gyakorlatilag a végleges sorrend nem sokban tükrözi az időmérőn elért eredményeket.

Rajtsorrend:

1. sor:
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
Lance Stroll (kanadai, Williams)

2. sor:
Esteban Ocon (francia, Force India)
Valtteri Bottas (finn, Mercedes)

3. sor:
Kimi Räikkönen (finn, Ferrari)
Sebastian Vettel (német, Ferrari)

4. sor:
Felipe Massa (brazil, Williams)
Danyiil Kvyat (orosz, Toro Rosso)

5. sor:
Kevin Magnussen (dán, Haas)
Sergio Perez (mexikói, Force-India)

6. sor:
Marcus Ericsson (svéd, Sauber)
Pascal Wehrlein (német, Sauber)

7. sor:
Max Verstappen (holland, Red Bull)
Nico Hülkenberg (német, Renault)

8. sor:
Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso)
Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull)

9. sor:
Jolyon Palmer (brit, Renault)
Stoffel Vandoorne (belga, McLaren)

10. sor:
Fernando Alonso (spanyol, McLaren)
Romain Grosjean (francia, Haas)

A mezőny elindult a felvezető körre, esőnek nyoma sincs, csodaszép ég fogadja a pilótákat és a nézőket Monzában.

Rajt/1. kör: Ocon és Räikkönen szenzációsat rajtol, ám a finn az első kanyarban összeér Bottas-szal, folyamatosan küzdenek a pozíciókért. Hamilton simán eljött a rajtnál, Ocon feljött a második helyre, őt követi Stroll és Räikkönen. Óriási csata a két finn között, a célegyenes végén Bottas-nak sikerült megelőzni a Ferraris pilótát. A verseny jelenlegi állása: Hamilton, Ocon, Stroll, Bottas, Räikkönen, Vettel, Massa, Verstappen, Perez, Magnussen.

2-3. kör: Grosjean panaszkodik az első szárnyra, problémái lehetnek a francia pilótának. Bottas eközben megelőzi Strollt, Verstappen közben Massát támadja, olyannyira, hogy össze is ér a két autó. Verstappen jobb első defektet kap, miközben Räikkönent megelőzte Vettel, így a német feljött az ötödik helyre.

4. kör: Bottas körbeautózza Ocont is, ezzel feljön a második helyre, így Hamilton megkapta hátvédnek csapattársát. Verstappen a boxban, kerék-és orrkúpcsere is történt.

5. kör: Vettel megelőzte Strollt, negyedek pozícióban kergeti a Mercedeseket. Eközben Hamilton megfutja a verseny leggyorsabb körét.

8. kör: Vettel feljön a harmadik helyre, a célegyenesben megelőzi Ocont. Räikkönen panaszkodik az autójára, vélhetően a Bottas-szal történt koccanásnál történt valami a Ferrarival.

10. kör: Top 10: Hamilton, Bottas, Vettel, Ocon, Stroll, Räikkönen, Massa, Perez, Ricciardo, Magnussen. Hülkenberg a boxban, megtörtént a kerékcsere.

11. kör: Stroll folyamatosan közeledik Oconra, izgalmas csatának nézünk elébe a két ifjú titán között.

12. kör: Magnussen a boxban, miközben Stroll kitartóan üldözi Ocont.

13. kör: Räikkönen folyamatosan hátsó tengelyproblémával küzd, ami nagy ívben nehezíti a finn pilóta versenyét.

15. kör: Palmer és Alonso csatáznak egymással, a spanyol kitereli a pályáról Palmert, aki viszont levágva a pályát előzi vissza Alonsot.

16. kör: Räikkönen érkezik a boxba, lágy gumikra vált. Nehezen jön le a bal első, így a finn kerékcseréje nem sikerül a leggyorsabbra.Eközben Vandoorne Kvyattal meccsel a kilencedik pozícióért, míg csapattársa, Fernando Alonso technikai problémákkal küzd.

17. kör: Ocon is átesett a kerékcserén. Daniel Ricciardo megelőzi Perezt, így feljön a hatodik helyre. Alonso és Palmer pályaelhagyásos esetét vizsgálják a bírák.

18. kör: Stroll a boxban, problémás a kerékcsere, így csak Räikkönen mögé jöhet vissza a tizenegyedik helyre. Palmert megbüntetik.

20. kör: A verseny jelenlegi állása: Hamilton, Bottas, Vettel, Massa, Ricciardo, Perez, Kvyat, Vandoorne, Ocon, Räikkönen.

21. kör: Ocon és Räikkönen egymás után előzik meg Vandoorne-t. Stroll lohol most a belga nyakában.

22. kör: Massa is túl van a kerékcserén, közben Stroll feljön a nyolcadik helyre.

25. kör: Massa megelőzi Vandoorne-t, ezzel feljön a kilencedik helyre, miközben Fernando Alonso gyakorlatilag őrjöng Palmer "mindössze" 5 másodperces büntetése miatt. Räikkönen körök óta kergeti Ocont a hatodik pozícióért, de egyelőre nem bír a franciával. Ricciardo 12 helyet javítva a negyedik a versenyben, nagyszerű futama van az ausztrálnak.

27. kör: Räikkönen a célegyenes végén bevág Ocon elé, feljön a hatodik helyre, Ocon azonban nem hagyja magát, folyamatosan visszatámad a finnre, ám a tapasztalt pilóta megtartja a nehezen megszerzett pozíciót. Vettel hátsó gumijai kezdenek elfogyni.

29. kör: Verstappen másodszor a boxban, szuperlágyat kap.

31. kör: Stroll minden eddiginél közelebb Oconhoz, de az előzés egyelőre még nem sikerül. Jolyon Palmer autójával technikai gondok vannak, a csapat rádión utasította a franciát, hogy ki kell állnia a versenyből.

32. kör: Alonso is megkapja a szuperlágyakat. Vettel is érkezik a boxba, ő lágyakat kapott, jól sikerült a kerékcseréje.

33. kör: Hamilton is érkezik kerékcserére, megkapja a lágy gumikat és visszatér a második helyre. Perez is a boxban, szintén lágyakat kap, picit lassan sikerült a manőver, kilencedik pozícióba tér vissza.

34. kör: Bottas pokoli gyors kerékcsere után tér vissza a második helyre. TOP 10: Hamilton, Bottas, Ricciardo, Vettel, Räikkönen, Ocon, Stroll, Massa, Perez, Vandoorne.

35. kör: Vandoorne motorja feladja a harcot, a pontszerző tizedik helyről kényszerül feladni a versenyt. Grosjean Verstappennel csatázik, a célegyenes végén össze is koccannak az első kanyarban. A mezőnyből már csak a harmadik helyen autózó Daniel Ricciardo nem járt kint kerékcserén.

37. kör: Kvyat megelőzi Hülkenberget, feljön a tizenegyedik helyre, miközben Hamilton ismét megfutja a verseny leggyorsabb körét.

39. kör: Ricciardo túl van a nagyon gyors kerékcserén, ötödik helyre tér vissza, így még az előtte autózó Ferrarisokra is veszélyes lehet.

40. kör: A verseny jelenlegi állása: Hamilton, Bottas, Vettel, Räikkönen, Ricciardo, Ocon, Stroll, Massa, Perez, Magnussen.

41. kör: Ricciardo nem cicázott sokat, a célegyenes végén áthámozta magát egy nagyon kemény előzéssel Räikkönenen.

45. kör: Ricciardo óriási tempót megy, célba vette Vettelt és a harmadik helyet.

47. kör: Verstappen a célegyenes végén megelőzi Magnussent, így a holland már a pontszerző tizedik helyen. Magnussen panaszkodik, hogy Verstappen kivezette őt a pályáról.

49. kör: Vizsgálják a Magnussen-Verstappen esetet.

51. kör: Két körrel a befutó előtt Ericssonnak szólnak, hogy ki kell állnia a versenyből, majd ugyanez történik Fernando Alonsoval is.

53.kör / Cél: Stroll nagyot hibázik, de szerencséjére nem járt pozícióvesztéssel. Lewis Hamilton könnyed rajt-cél győzelemmel zárja a nem túl izgalmas Olasz Nagydíjat, mögötte csapattársa, Valtteri Bottas fut be a célba. Harmadikként Sebastian Vettelt intik le, őt Ricciardo, Räikkönen, Ocon követik. Stroll és Massa az utolsó pillanatokig csatáztak egymással, végül a kanadai futott be hetedikként, a brazil pedig nyolcadikként. Perez a kilencedik helyen ér a célba, míg Verstappen behúzza a tizedik helyért járó 1 pontot.

Hamilton ezzel a győzelemmel 3 ponttal előzi meg Sebastian Vettelt a világbajnoki pontlistán, így idén először ő vezeti a tabellát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!