Sportvilág

2014.06.29. 20:25

Foci vb 2014 - Hartyáni Gábor a hollandok szövetségi kapitányát méltatta

Hartyáni Gábor a Videoton korábbi játékosa, majd trénere hosszú, sikeres éveket töltött a kispadon, nem véletlen, hogy érzékeny az edzői döntésekre, taktikai változtatásokra.

Bobory Balázs

Hartyáni Gábor egyből Louis van Gaalt méltatta, amikor arra kértük, elemezze egy kicsit a Hollandia–Mexikó összecsapást.

– Lehet a holland szövetségi kapitányt szeretni vagy nem szeretni, de nem lehet elvenni tőle, hogy ezen a mérkőzésen nyerő döntésekkel nyúlt bele a mérkőzésbe – kezdte a szakember. – Amikor behozta balszélre Depayt, akkor Robben átkerült a jobb oldalra, oda, ahol igazán jól érzi magát és befelé tud cselezni a bal lábára. A hajrában bejött Huntelaar is, mellé pedig felküldte Kuytöt, így két belső ékkel, szinte négy támadóval rohamoztak a hollandok. Megérdemelten nyertek.

Hartyáni Gábor szerint a kieséses szakasz az igazi (Fotó: pfla.hu)

Azok a hollandok, akik hatvan percig szinte a pályán sem voltak.

– Igen, nem ismertem rá a narancssárgákra az első félidőben – folytatta Hartyáni Gábor. – Lassúak voltak, rossz felfogásban futballoztak, a hajrában viszont megmutatták, hogy mentálisan, fizikálisan és taktikailag is nagyon felkészültek. Ezért szeretem az egyenes kieséses rendszert, itt már tényleg kiderül, melyik az igazán jó csapat. Mexikót sajnálom egy kicsit, kiválóan alkalmazták az ötvédős rendszert, amelyre sokan azt mondják, hogy defenzív, pedig elég csak megnézni a közép-amerikaiak játékát, az első félidőben három-négy nagy helyzetet alakítottak ki.

Hartyáni Gábor a Puskás Akadémián, Felcsúton rengeteg fiatallal dolgozott, így különösen odafigyel az ifjak teljesítményére.

– Nagyon tetszik, hogy a legtöbb csapatban lehetőséget kapnak a húsz év körüli tehetségek, akiket korábban felépítettek és be is vetik őket. A hollandoknál Depay 1994-es születésű és képes új lendületet adni a csapatának.

A szakember szerint Hollandia akár meg is nyerheti a világbajnokságot, miként Brazília is, de csak akkor, ha a házigazda jobban elviseli a ránehezedő nyomást, és levetkőzi a feszültséget. Hartyáni Gábor úgy gondolja, a németek is esélyesek a vb-trófea megszerzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!