Sportvilág

2009.05.13. 02:29

Fehérváron a világ öttusa élvonala

Székesfehérvár - Ma már gyülekezik a megyeszékhelyen a világ női öttusázóinak az elitje, hogy a hét végén a Székesfehérváron megrendezendő világkupa-futamon összemérjék az erejüket. Nagy verseny lesz, a sportág megannyi újdonságával.

Silye Sándor

A verseny előtt tegnap tartott sajtótájékoztatón megjelent a rendezők képviseletében Csáder Dezső, az Alba Volán SC és a szervezőbizottság elnöke, Tóth István, a sportklub társelnöke, Korponai István, az öttusaszakosztály szakmai igazgatója, Kunos Csaba, az új helyszínt jelentő lovarda vezetője. A szövetség képviseletében eljött Kálnoki Kis Attila, a MÖSZ főtitkára, és Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány.

Elhangzott a tájékoztatón: sok nézőt remélnek a hét vége versenynapjain, Csáder Dezső elmondta: szombaton 13.45-kor, vasárnap 13.15-kor a Piac téren a 12-es megállójából különbuszok indulnak a Kunos lovardába, és a 12-es járat valamennyi megállóhelyén felveszik a verseny iránt érdeklődőket. A lovaglás után mindkét nap 16 órakor indulnak vissza a járművek a kombinált futás, lövészet helyszínére, az Alba Volán SC területén található futópályára.

Korponai István színvonalas versenyt vár, erre garancia a 18 ország 52 nevezett versenyzője, köztük a legutóbbi olimpia bajnoka, a német Schöneborn, az ezüstérmes angol Fell. De ne feledkezzünk meg az athéni győztesről, a megyeszékhely bajnokáról, Vörös Zsuzsanáról! Versenyez majd a kétszeres világbajnok francia Case, jönnek a kombinált számban gyorsan az élre ugró litvánok és sokan mások. A fehérváriakat az élvonalból Vörös Zsuzsa mellett a tavalyi világbajnoki hatodik, és váltóvilágbajnok Gyenesei Leila, a szintén váltóvilágbajnok, idén már korosztályos Európa-bajnok Kovács Sarolta, amíg a feltörekvő fiatalokat Alekszejev Tamara, a két évvel ezelőtti világkupaváltó aranyérmes versenyzője képviseli.

- Tamara meglepetést okozhat. Két év kihagyás után újra munkába állt, jó képességű, jól gondolkozó profi versenyzőről van szó - jelentette ki Korponai István.

Pálvölgyi Miklós szerint a honi öttusasport erejét mutatja, hogy két hét alatt férfi és női világkupa-futamot is képes megrendezni. Mivel a fehérvári futam világszerte elismert és a legjobbak sorában előkelő helyen található, biztos benne, hogy most sem okoznak csalódást a szervezők, illetve a viadal színvonala is magas lesz. Összesen 12 magyar rajtol majd, köztük a korosztályos Eb-n mindent nyerő Kovács, Tóth Andrea, Cseh Krisztina trió. Ez lesz a legfontosabb válogató verseny egyúttal, hiszen az idei versenynaptár felborult. Ha marad kérdés a válogatott összetételét illetően, a Rómában sorra kerülő vk-futam dönt, ha nem, akkor az olasz fővárosban az Európa-bajnokságon induló csapat gyakorolhatja a kombinatív új számot. Minden jelen lévő rendező - Tóth István, Kálnoki Kis Attila, Kunos Csaba - egyetértett abban, hogy az év legrangosabb sportversenyét láthatják majd az érdeklődők.

Rajt csütörtökön a selejtezőkkel, a hét végén a döntő és a kétfős váltó kínál látványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!