Sportvilág

2017.08.31. 20:44

Magyarország jó játékkal verte két góllal Lettországot, s várja Portugáliát

A labdarúgó világbajnoki selejtezősorozat hetedik fordulójában a B csoport sereghajtóját, Lettország válogatottját fogadta a magyar nemzeti együttes.

Ferencz Balázs

Nem volt olyan régen június 9-e, hogy feledésbe merült volna az a kínos 0-1. Andorrában szenvedett vereséget akkor a magyar labdarúgó válogatott, s lehet, az a botlás tett pontot a Bernd Storck vezette nemzeti együttes vb-szereplésére. Vagyis távolmaradására. A B csoportban harmadik helyen álló magyar együttes a matematikában még bízhat, de mint ahogy Fiola Attila, a sérülés után a válogatottba is visszatérő 27 éves Videoton-védő is mondta: „hiú ábránd lenne az oroszországi szereplésre gondolni.” Mégis, a szurkolók továbbra is bíznak a csapatban, majdnem megtöltötték a Groupama Aréna lelátóit, már a himnuszok után fergeteges hangulatot varázsolva a vb-selejtező körítéseként.

A sorozat eddigi hat meccse alapján a csoport leggyengébb együttesének bizonyuló lettek öt védővel álltak ki a magyar válogatott ellen, melyben a szövetségi kapitány a kezdőbe jelölte a Videoton FC remek formában futballozó középpályását, Pátkai Mátét is. Nem tétlenkedtek a mieink, beszorították a letteket, s az 5. percben már vezettek is. Dzsudzsák szabadrúgásból ívelte lágyan a labdát a tizenhatoson belülre, Kádár pedig zavartalanul fejelt a kapu jobb oldalába, 1-0. A találat utáni percekben még fölényben játszott Magyarország, de a lettek egy-egy labdaszerzés alkalmával gyorsan váltottak át a 3-3-2-2-es hadrendre, s egyre többször jutottak el a hazai büntetőterületig. Azonban ott vagy a lesreállítás működött hatékonyan, vagy Guzmicsék tisztáztak. Aztán alig telt 25 perc, mikor Varga lövésébe piszkáltak bele a lettek, s a szöglet után újra robbant az aréna. Dzsudzsák jobb oldali labdája szépen szállt középre, Szalai Ádám pedig 7 méterről bólintott a kapuba, 2-0. Egy kezezésgyanús, de megtorlatlan eset után előbb Varga remek passzából Dzsudzsák durrantott mellé, majd Korhut tört be szép cselekkel, de lövése erőtlen volt, védett a kapus. Aztán a 39. percben Korhut hátul hibázott óriásit, eladta a labdát a tizenhatos csücskénél, Freimanis pedig kilőtte a jobb alsó sarkot, 2-1.

A szünet után ránkijesztettek a baltikumiak, egy támadáson belül előbb Sabala, majd Freimanis lövését is bravúrral védte Gulácsi. Eztán főként mezőnyben gyűrték egymást a csapatok, majd negyedóra játék után Varga szabadrúgását csak másodjára tudta fogni Vanins. A lettek kontrákra koncentráltak, amikor Storck kapitány a sérült Szalai helyett Bödét küldte be. A fradisták kedvence máris helyzetbe került, de két lövését is blokkolták. Ezen az estén a magyar csapat azonban pontrúgásból volt rettentő veszélyes. A 68. percben Dzsudzsák tekerte a labdát középre a jobb oldalról, Pátkai előtt pedig Solovjovs tette bele a fejét, majd bánkódhatott az öngólján, 3-1. Másodpercekkel később Pátkai szerzett labdát és látványos akciót vezettek a magyarok, de Varga kapáslövése a védőkben halt el. Lettország hiába frissített cserékkel, már nem sok momentumuk volt a vendégeknek, a magyar nemzeti együttes uralta a játékot. Egy újabb Dzsudzsák-szögletrt követően átpattogott a labda a túloldalra, ahol Böde fordult rá, de csak csizmaszárral találta el. A meccs hajrájába lépve megélénkült a balti csapat, Sabala nem először előzte meg Kádárt, de a csatár a kapu mellé fejelt. Erre is volt válaszuk a hazai kedvenceknek, Dzsudzsák labdát lopott, de ziccerét védte a lett portás. A nagy kedvvel és végig lendületesen futballozó magyar csapat mindent megtett azért még a hosszabbítás perceiben is, hogy növelje előnyét, de hiába állomásozott a lett kapu előtt, a lövések rendre levágódtak. Magyarország szórakoztató játékkal hangolt a vasárnapi, Portugália elleni rangadóra.

További eredmények a csoportból: Portugália-Feröer 5-1; Svájc-Andorra 3-0.

JEGYZŐKÖNYV

Magyarország-Lettország 3-1 (2-1)

Budapest, Groupama Aréna, 20 236 néző. Vezette: Jegenyij Aranovszkij (Vojtyuk, Bekker) - ukránok

Magyarország: Gulácsi - Bese, Guzmics, Kádár, Korhut - Pátkai, Nagy Á. - Dzsudzsák, Stieber (Elek, 74.), Varga R. (Lovrencsics, 86.) - Szalai (Böde, 66.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck.

Lettország: Vanins - Kolesovs, Gorkss, Maksimenko - Freimanis, Vardanjans, Solovjovs - Indrans, Kazacoks (Visnakovs, 72.) - Ikaunieks (Rakels, 72.), Sabala (Gutkovskis, 86.). Szöv. kapitány: Aleksandrs Starkovs.

Gól: Kádár (5.), Szalai (26.), Solovjovs (68. - öngól) ill. Freimanis (39.)

Sárga lap: Szalai (57.), Nagy Á. (59.), Varga R. (71.) illetve Kolesovs (54.), Freimanis (57.), Solovjovs (67.), Indráns (89.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!