Sportvilág

2016.12.05. 20:55

Elnökváltás az öttusázóknál - Bretz Gyula a Magyar Öttusa Szövetség élén, Vörös Zsuzsa alelnök

Budapest - Rendkívüli tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Öttusa Szövetség hétfőn este. Már hetekkel, hónapokkal ezelőtt arról beszéltek a sportág berkein belül, hogy akár új elnököt is választhat a közgyűlés.

Ferencz Balázs

Réczei Géza 2013. február 8-a óta volt a Magyar Öttusa Szövetség elnöke. Megbízatása négy évre szólt.

Réczei mellett Vidoven Árpád közigazgatási államtitkár is jelölt volt, de ő visszalépett a szavazás előtt. A voksoláson aztán Bretz Gyulának - aki versenyzőként, klubvezetőként és 1992-től nemzetközi szövetségi pozícióiban hatvan éve tevékenykedik a sportágban - 29, Réczei Gézának pedig 22 támogatója volt. Egy szavazat érvénytelen lett.

A 76 éves Bretz Gyula, a nemzetközi szövetség pénzügyi bizottságának, illetve az úgynevezett Hall of Fame testületének jelenleg is tagja. A választás előtti beszédében azt mondta, azért fogadta el a felkérést, mert úgy érzi, pozitív irányba tudná vinni a szövetséget.

Egy elnöknek nem lehet az a feladata, hogy kimazsoláz bizonyos témákat, minden kérdéssel foglalkoznia kell. Ehhez a hatvanéves tapasztalatom elég lehet - folytatta.

Vörös Zsuzsanna a Magyar Öttusa Szövetség általános alelnökeként dolgozik tovább   Fotó: Molnár Artúr

Fontosnak nevezte, hogyan irányít, milyen kapcsolatot tart a klubokkal az elnök, szerinte ez nagy mértékben kihat a sportág sikerére.

Sportoló és klubcentrikus szövetséget szeretnék kialakítani - mondta Bretz Gyula, majd célként fogalmazta meg, hogy a nemzetközi szövetségben a mostaninál komolyabb - a magyar öttusasport eredményességének megfelelő szintű - képviselete legyen a hazai szövetségnek.

A voksolást heves vita előzte meg, amiatt, hogy 13 új egyesület képviselője is megjelent a közgyűlésen, s őket Réczei felvette a tagok közé. Végül az újak is szavazhattak. Az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok Marosi Ádám érzelemdús beszédében teljes megújulásra szólította fel a sportágat, illetve a szövetséget. Ütött a magyar öttusasport órája - mondta, utalva arra, hogy az utóbbi időben nem voltak kiemelkedő eredmények, és Kovács Sarolta idei világbajnoki győzelme az utolsó órában jött . Arról is beszélt, hogy nem akadt olyan edző vagy szövetségi alkalmazott, aki szóvá tette volna, hogy a visszafogott olimpiai szereplés (Marosi 12., Demeter Bence, Kovács Sarolta 17., Földházi Zsófia 27.) nem csak a versenyzők hibája volt.

Az elnökválasztás után voksoltak az új elnökség tagjaira is. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Vörös Zsuzsanna általános alelnök lett.

- Mindenki szeretne fejlődni, mindenki szeretné, hogy ez a sportág a továbbiakban is érmeket hozna hazánknak - mondta a Volán Fehérvár szakosztály-igazgatója, Vörös Zsuzsanna. - Ez az elnökség azért állt össze a nagy egyesületekkel, hogy a sikerekért dolgozzunk, ugyanakkor segítsük azoknak a kis egyesületeknek a munkáját, akik abban érdekeltek, hogy az utánpótlás-nevelés terén alapozzák meg az eredményes szereplést. Azok szerint, akik már régóta vesznek részt a közgyűléseken, a mostanihoz hasonló még nem volt. Bicskanyitogató módon ragaszkodott a régi elnök a pozíciójához. 13 új egyesületet vett fel a tagok közé, ami véleményem szerint nem felel meg az alapszabálynak - mondta az új alelnök.

Alelnök lett még Andrási Péter és Szabó György is. Elnökségi tag lett még Simóka Beáta, Kállai Ákos, Demeter József (Volán Fehérvár), Tibolya Péter, Hanzély Ákos, Takács Péter és Mészáros Attila. A szövetségi kapitány, Pálvölgyi Miklós megbízatása 2017. január 31-én jár le, s a 72 éves szakvezető - akinek beszámolóját korábban nem fogadta el a Magyar Olimpiai Bizottság - nem kívánja tovább folytatni a munkát. A kapitányi posztra később ír ki pályázatot az új elnökség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!