Sportvilág

2014.07.07. 18:20

Foci vb 2014 - Viniczai Tibor szerint Neymar sérülése magyarázat is lehet

Salvador - Üzleti érdekeltségei miatt sokat tartózkodik Brazíliában a Videoton FC korábbi elnöke, Székesfehérvár volt alpolgármestere, Viniczai Tibor, aki jelenleg is a világbajnokság színhelyei között utazgat, a helyszínen izgulja végig a hátralévő mérkőzéseket.

Bobory Balázs

Viniczai Tibor már a múlt héten is látott két találkozót: a Maracana lelátóján ült Rio de Janeiróban, a Németország Franciaország összecsapáson, majd Salvadorba utazott és megtekintette a Hollandia Costa Rica büntetőpárbajba torkolló csatát.

- A világbajnokság előtt sokan attól tartottak, hogy tüntetések, balhék zavarják meg a tornát. Mit tapasztalt a stadionok környékén?

- Elképesztő biztonsági intézkedéseket - válaszolt Viniczai Tibor. A Maracana felé vezető úton már a metróból kiszállva rengeteg rendőr és katona vigyázott a rendre, a stadionig legalább nyolcszor állítottak meg és ellenőriztek, a pápához biztosan könnyebben bejutottunk volna, mint erre a mérkőzésre. Salvadorban a stadion parkolójában leállított autókra is fegyveresek vigyáztak. A híres karneválon is mindig kiemelten ügyelnek a rendre, de ehhez képest az kismiska. Rióban egyébként már nincsenek tüntetések, ellenben Sao Paulóban még akadnak demonstrációk.

- Innen a távolból úgy tűnik, a lelátókon csodálatos a hangulat!

-  Ez így van, és nem csak a brazilok meccsein zajlik az ünnep. A házigazdák szurkolói a többi csapatra is kíváncsiak, és favoritot is választanak maguknak. A franciák ellen sok brazil a németeknek drukkolt, míg a Costa Rica-Hollandia összecsapáson természetesen a gyengébb fél mellé állt a közönség.

Viniczai Tibor visszatér még a Maracanába, a vb-döntőre (Fotó: feol.hu)

- Létezik jelenleg bármilyen más téma Brazíliában a világbajnokságon kívül?

- Nem, mindenki a futballról beszél. A kereskedők szinte aranyáron dolgoznak, egy jégkrém a stadionban 15 reál, amely 1500 forintnak felel meg. Egy sima brazil bajnokin a feléért lehet fagyit vásárolni. A helyiek egyébként mindig vendégszeretők, segítőkészek, ez a vérükben van. Sok a turista, de ez nem szül semmilyen türelmetlenséget, vagy egyéb problémát.

- A hazai szurkolók el tudnának fogadni egy második, esetleg harmadik helyet, vagy csak a világbajnoki címben gondolkodnak?

- Akivel eddig beszéltem, mindenki azt mondta, hogy az aranyérem Brazíliáé lesz. Az sem ingatja meg a helyieket ebben a hitükben, hogy Neymar már nem játszhat és Thiago Silvának is ki kell hagynia az elődöntőt. A brazilok egyelőre nem akarják látni, hogy csapatuk korántsem remekel és elhiszik, hogy ezzel a játékkal is övék lehet a trófea. Személy szerint én a németeket, vagy a hollandokat egységesebbnek látom.

Kedden a házigazda brazilok a németekkel találkoznak, szerdán következik az argentin- holland (FMH-grafika: Detki Sándor )

- Szóval nem lesz nemzeti gyász, ha kikap az elődöntőben a házigazda?

- Ha korábban elbukott volna a brazil csapat, biztosan lett volna probléma az országban, de azt hiszem, bárhogy alakul a selecao sorsa, az országos szintű csalódottság elmarad. Neymar sérülésével lehet takarózni, ez egy menekülőút lehet, egyébként is: most már biztos, hogy két tétmérkőzése lesz még Brazíliának.

- Ha nem Brazília, akkor ki lesz a világbajnok?

- Ahogy már említettem, a németeket és a hollandokat egységesebbnek látom, így nem kizárt egy európai finálé, Argentína játéka csak Lionel Messitől függ, aki még mindig nincs olyan formában, mint mondjuk két évvel ezelőtt. Persze egy ilyen klasszis bármikor dönthet.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!