Sportvilág

2014.06.11. 14:50

Foci vb 2014 - Disztl Péter szerint hangulatos vébé lesz!

Huszonnyolc éve annak, hogy magyar válogatott játszott a labdarúgó világbajnokságon Mexikóban. Disztl Péter két mérkőzésen állt 1986-ban a kapuban.

Bobory Balázs

Mexikó, 1986. A szovjetek 6. gólja előtt Rogyionov előtt maradt a labda, Disztl (b) sem segíthetett (Fotó: nol.hu)

Az akkori hatalmas csalódás ma már egyértelmű siker lenne. 1986-ban titkos favoritként utazott Mexikóba a magyar csapat, aztán Irapuatóban 6-0-ra kikapott a Szovjetúniótól és hiába verte meg később Kanadát, a franciák elleni 0-3 a búcsút jelentette a csoportból.

- A kiesésünk után nagyon elkeseredett volt az egész társaság, mindenki tudta, mit vesztettünk a búcsúval - mesélte Disztl Péter. - Sok-sok év telt el azóta, most már büszke vagyok, hogy szerepelhettem világbajnokságon.

Rengeteg legenda kering arról, miért is sikerült gyatrára a szovjetek elleni összecsapás, sokak szerint az akkori szakmai stáb tévedett a felkészülés során, amikor a legnagyobb hőségben vezényelte ki a játékosokat edzeni.

- Felesleges boncolgatni a vereség okait, az eredmény mindenképpen azt mutatta, hogy valahol hibáztunk, valamit nem csináltunk jól -  folytatta a korábbi hálóőr.

A csütörtökön kezdődő brazíliai világbajnokságot hasonlóan sajátos körülmények között rendezik, mint a 28 évvel ezelőttit.

- Ha én lennék valamelyik vb-re készülő szövetségi kapitány helyében, kardinális kérdésekben nem változtatnék a felkészülés során. A mi időnkben persze sokkal szűkösebb volt a szakmai, illetve orvosi stáb, ma már mindenre odafigyelnek a válogatottak körül. A magas páratartalomra, az esetleges hőségre nehéz felkészülni, éppen ezért mondom azt, hogy szerintem a megszokott módon kell hangolódni egy ilyen eseményre - mondta Disztl Péter.

Aki ismeri a Puskás Akadémia kapusedzőjét, tudja, hogy imádja a Bayern Münchent és a német futballt.

- Ez egy gyerekkori szerelem. Mindig azt várom a német csapattól, hogy legalább a döntőbe jusson, most sincs másként. A múlt héten volt csapatomnál, Erfurtban jártam, a helyiek ennél borúlátóbbak. Örök optimistaként azt mondom: odaérhetnek kedvenceim a végjátékba. Brazíliát tartom még esélyesnek, leginkább azért mert otthon játszanak. Egyébként túl fiatal csapatnak tartom a házigazdáét, de lehet, hogy ettől lesznek felszabadultak.

A vb csütörtökön kezdődik, és július 13-ig tart. Sok élmény vár a szurkolókra.

- Azt nem mondanám, hogy tűkön ülve várom a világbajnokságot, de csütörtökön este leülök a televízió elé és megnézem a nyitómeccset. Nem fogok minden találkozót látni, de amit igen, az valamiért bizonyosan jó lesz! - zárta szavait Disztl.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!