Sportvilág

2007.06.26. 02:29

A megerősített szakvezető

A nemzetközi sportvilágban is újszerű esemény történt: két nő vitájába majdnem egy férfi bukott bele. Janics Natasa és edzőnője, Fábiánné Rozsnyói Katalin vitájából majdnem Angyal Zoltán húzta a rövidebbet.

Horog László

- A bajnokság előtt sokan úgy állították be: ha Janics nyer, önnek lesz igaza, ha veszít, Fábiánné pozíciója erősödik. Kovács győzött.

- Ez így butaság. Nem Kati néni és köztem zajló meccsről van szó, hanem a két kajakos lány versengéséről. Az elnökség a Világkupa után két nappal határozatot fogadott el, miszerint én a párosba és a négyesbe nem szólhatok bele. Így ez a verseny ebből a szempontból jelentéktelen volt.

- Könnyedén elfogadta, hogy szövetségi kapitányként nem dönt az indulókról?

- Garanciákat kaptam, hogy szeptembertől rendezzük a hatásköröket, kinek mi a dolga, a feladata. Ez az én személyem miatt fontos, a mindenkori szövetségi kapitány munkáját kell megkönnyíteni. Az elnökség tizenhárom tagja egyhangúlag nem fogadta el a lemondásomat. Nagyon sok biztatást kaptam az edzőktől, versenyzőktől, szurkolóktól, ne álljak fel, folytassam a munkát, jók az elképzelése- im, nem szabad engedni, hogy a világ legjobb párosa szét- essen.

- Mégsem az ön akarata érvényesült.

- Azt kellett eldöntenem, hogy kilépek a sportágból vagy sem. Ha igen, butaság lett volna a részemről. Ha távozom, minden marad a régiben, tehát a problémák ezzel nem oldódnak meg. Ami döntő volt, az elnökség azt mondta, szeptemberben visszatérünk a kérdésekre, s mindent rendezni fogunk. Nem tagadom, voltak álmatlan éjszakáim, komolyan gondoltam a lemondást, arra gondoltam, klubedzőként folytatom, akár itthon vagy külföldön.

- Míg Fábiánné a teljes női szakág felett diszponál, a férfiaknál nem futnak össze egy kézben a szálak. Miért?

- Az erősebb nemnél megvannak a rivális versenyzők, egészséges rivalizálás folyik. Mivel a lányoknál egy kézben összpontosult eddig minden, nagyon belterjessé vált ez a történet. Most, hogy valaki - jelesül Janics - kiszállt, elkezdődött a rivalizálás. Én Fábiánnéval mindig tudtam közösen dolgozni, más kérdés, hogy két-három évente összevesztünk, s hónapokig nem beszéltünk, aztán rendeztük a dolgokat. Én nem tudtam, s nem is tudom elfogadni, hogy az ország, sőt, a világ egyik legjobbját taccsra teszi, mert valamin összevesztek. Úgy gondoltam, ezt azért már nem lehet megtenni.

- Mégsem ült össze a verhetetlen páros. Ön azt szorgalmazta, hogy Janics visszamenjen edzőjéhez, amire a versenyző nem volt hajlandó. Ez az ön kudarca is?

- Nem hiszem, Janics felnőtt ember, ő dönt a saját sor-sáról. Amikor bejelentésre került, hogy elhagyta Fábiánné csoportját, azt mondtam neki, aludjon rá egyet, gondolja végig, ő mennyiben felelős a történtekért. Javasoltam neki, ha sok is a konfliktus, szorítsa össze a fogát, az olimpiáig bírja ki, mert az ötkarikás játékokig ezt tartottam a legjárhatóbb útnak. Elhittem neki, hogy sokat kell nyelni, alkalmazkodni, de az olimpia miatt egy évet ki lehet bírni. Ő azt mondta, ma menjek vissza vagy holnap? Közöltem vele, amikor jónak látja. Végül nem ment vissza. Natasáról tudni kell, elég szélsőséges, akit nagyon lehet szeretni, mert végtelenül aranyos, jószívű, kedves lány. De egyik pillanatról a másikra ki is tud fordulni magából. Nem ő az egyetlen, aki elhagyta Kati nénit, s nyilván ahogy korábban a többieknek, neki is volt oka erre.

- Viszont aki elment, el is tűnt a sportágból.

- Ez tény. Nem tudom, mi zajlott Natasa lelkében, biztosan Janics is hibázott. Mert az egyértelmű, Kati néni nem szállt rá csak úgy hirtelen, indokolatlanul. De azt nem tartom jónak, ha a versenyző hibázott is, ettől kezdve kizárjuk mindenből, még akkor is, ha az élete, a kenyere. Rossz megközelítés: ha egyesben tudsz nyerni, mehetsz világversenyen, ha nem, távolmaradsz. Kajak egyesben 200 méteren indul, az első válogatót megnyerte, a Világkupán is győzött, így a hazai bajnokságon nem kellett indulnia.

- A legfontosabb távon, 500 méteren viszont alulmaradt Kováccsal szemben.

- Igen, Kati magabiztosan versenyzett, látszott, egyben van a mozgása. Janics érezte, hogy nem nyer, s letette a lapátot. Kovács képviseli hazánkat a következő erőpróbákon. Az Európa-bajnokságot a spanyolországi Pontevedrában rendezik június végén, a vb-t augusztus első hétvégéjén Duisburgban. Kovács 1000 és 500 méteren szerepel, míg 200-on Janics.

- A tavaly verhetetlen egyéni világelső Benedek Dalma pedig ül a parton.

- Párost megy 500-on Paksy Tímeával és benne ül az 1000 méteres négyesben. Az 1000 méteres párosban Kozák megy Szabó Gabriellával.

- Ezek a párosok jóval gyengébbek, mint az az egység, amelyért ön harcolt?

- Szerintem a Kovács-Janics kettős erősebb lenne, de ezen már nincs értelme meditálni, ugyanis a két olimpiai bajnok idén nem ment együtt, igaz, Benedek és Paksy is csak most ült össze újra. 2003-ban világbajnokok voltak 1000 méteren, 2004 tavaszán pedig Európa-bajnokok, igaz, akkor még nem létezett Kovács-Janics páros. De nem akarok tippelgetni, az lenne a jó, ha végre nyugalom lenne, s mindenki csak azzal a számmal foglalkozna, amiben kiharcolta a részvételt. A dolog egyszerű, Kovács megy egyesben, továbbá az 500-as és a 200-as négyesben, és Benedekék mennek párosban. A nyári olimpia szempontjából még nincs jelentősége az idei esztendőnek, ugyanis szerintem mindegyik női egység sikerrel kvalifikál, s jön a jövő év, a viadalok majd eldöntik, hogy mely számban ki áll rajthoz Pekingben. Az nyilvánvaló, hogy senki sem adja fel, Kovács, Janics és Benedek is nyilván megpróbálja majd kivívni az egyéni indulás jogát.

- Korábban felmerült, hogy a jövőben ön irányítaná Janics felkészülését, mivel a jelek szerint a szegedi edzésmunka nem kifogástalan.

- Erről én is hallottam, de nem dirigálhatom a tréningjeit. Nem foglalkozhatok versenyzőkkel, mert kapitány vagyok. Natasa nagyszerű versenyző, az edzéseinek irányí-tása nagyszerű, ugyanakkor roppant nehéz feladat lenne, ugyanis nem egyszerű eset. Igaz, az olimpiai bajnokokról, illetve kimagasló tehetségű emberekről ez elmondható.

- Érdekes ez, a kétszeres olimpiai bajnok, elnyűhetetlen Kolonics remekel Kozmannal párosban, ugyanez igaz a háromszoros győztes Kammererre, aki Kucserával evez kiválóan. Ám róluk szinte nem is esik szó a női különítmény belviszályai miatt.

- Ez valóban így van, most a lányok kerültek az érdeklődés homlokterébe. Ahol cirkusz van, az folyik a csapból, míg sajnos Kammererről, Kucseráról, Vereckeiről nem beszél senki. Vereckeitől Benkő tavaly elvette 500-on az indulás jogát, ám a korábbi világelső idén visszavágott.

- Az Eb-n milyen szerepléssel lenne elégedett?

- Tavaly tíz aranyat szereztünk, úgy gondolom, idén hat-nyolc összejöhet. Inkább hat. A fiúk is biztosan hoznak aranyakat. A nőknél az 1000 méteres négyes szerintem győz, az 500 méter viszont nem lesz egyszerű. Tavaly nagyon nehezen nyertek a németek előtt Kováccsal és Janiccsal a hajóban, ráadásul utóbbi most nem is ül benne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!