JEGYZET

2018.06.23. 06:30

Tusakodás a sorssal

Buzgó József

Udvarhelyi Gábor, a magyar vívóválogatott szövetségi kapitánya azt nyilatkozta az újvidéki Eb-n a mieink sokadik egy tussal elveszített asszóját követően: amit a sors elvesz, azt vissza is adja!

Tehát az élet ikszre játszik, olyan nem létezik, hogy valaki mindig csak veszít egy találattal… Párbajtőrvívó pályafutásom bővelkedett az egy tussal megnyert, illetve ugyanígy elveszített asszókban. Érdekes módon, sokkal inkább emlékszem azokra a csatákra, amelyeket elvesztettem egy tussal, mint azokra, amelyeket megnyertem! Mert amikor így nyersz, azt szinte természetesnek, magától értetődőnek tartott, ha viszont veszítesz, „nyervákolsz”, hogy az ellenfelednek mekkora mázlija volt…

Élénken él bennem, amikor az egyik országos bajnokságon egész napos idegőrlő csatározást követően, eljutottam a döntő kapujába, többek között olyan csodálatra méltó versenyző legyőzésével, mint a háromszoros olimpiai bajnok, dr. Fenyvesi Csaba! Ennek is köszönhetően, viszonylag könnyebb ellenféllel, Ulej Róberttel kellett megküzdenem a fináléért. Biztos voltam a sikerben. Öldöklő harc folyt a páston, amíg eljutottunk odáig, hogy egyetlen találat döntött arról, melyikünk léphet tovább. Bár a történethez talán az rímelne, hogy én nyertem, de sajnos nem ez történt…

Megsemmisültem.

Hosszú percekig képtelen voltam felfogni, hogy nincs tovább, nincs javítási lehetőség, kiestem.

Még napokkal később is, ezen morfondíroztam. Aztán egy évvel később mit adott az Isten? Ismét összekerültünk Robival, de akkor már a döntőben! Fordult a kocka, én nyertem. Igaz nem egy, hanem kéttalálatnyi különbséggel és hatalmas mázlival! Hogyan is mondta Udvarhelyi úr?

Talán a vívás leginkább az sportág, ahol a pillanatnyi forma döntően befolyásolja az aznapi teljesítményt. Ilyenkor a vívók nemes egyszerűséggel azt mondják: napja van. Ami annyi tesz, hogy akkor is tust ad, ha nem akar… Ezért fordulhat elő, hogy egy autsider versenyző akár egy olimpián is győzhet, mint például 1996-ban, Atlantában egy Alekszandr Vlagyimirovics Beketov nevű fiatalember, aki sem előtte, sem utána semmilyen számottevő nemzetközi eredményt nem tudott felmutatni, de az olimpián: napja volt”.

A magyar vívó válogatott tagjainak egészen az utolsó versenyszámig nem jött ki jól a lépés Újvidéken, nem volt napjuk, de az aranyérmet szerző férfikardozók, igazolták Udvarhelyi tanár úr tézisét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!