JEGYZET

2018.06.19. 06:30

Piacozás

A labdarúgó-vb-re kijutott 32 együttes között már megint oda nem valók is akadnak.

Fábik Tibor

Miután a nyitómérkőzésen a még otthonában sem sokra taksált szbornaja 5–0-ra kiütötte a szaúd-arábiaiakat, és az orosz közösségi oldalakon olyan kajánkodó bejegyzéseket olvashattunk, hogy „ez volt az első és az utolsó győzelmünk”, meg hogy „végre nekünk való ellenféllel találkoztunk”, automatikusan felerősödtek azok a hangok is, hogy jól van-e ez így.

Mármint az,

hogy a labdarúgó-vb-re kijutott 32 együttes között már megint oda nem valók is akadnak.

Ami most azért is hangsúlyos, mert bizony olyan válogatottak pedig nincsenek ott az oroszországi seregszemlén, amelyeknek nemhogy a legjobb 32-ben, de a piaci értékük szerint az első tízben lenne a helyük.

A mértékadó Transfermarkt szerint az olaszok kerete a nyolcadik, a hollandoké a tizedik legerősebb lenne. Európából a walesiek és az osztrákok bőven beférnének a középmezőnybe, mellettük a bosnyák, a szlovák, a török és a cseh válogatottnál is van tíz kevesebbet érő a vb-n, Dél-Amerikából ez áll a chileiekre, Afrikából az elefántcsontpartiakra, az algériaiakra és a kameruniakra.

A világbajnokságon a 32 csapat között 14 európai van, öt-öt afrikai, dél-amerikai és ázsiai (a földrajzot felrúgva Ázsiából jutott ki Ausztrália is), Észak- és Közép-Amerikát három képviseli.

A vb előtt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) moszkvai kongresszusán végül nem került napirendre – pedig szó volt róla –, hogy már a 2022-es, katari vb-re 48 csapatra emelik a mezőnyt, a kis emírségnek lesz elég gondja a 32-vel is. Négy év múlva az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közös rendezésében megvalósuló tornán azonban már 48 együttes lép pályára. Ám az elképzelések szerint hiába bővül tizenhat csapattal a mezőny, Európa csupán három plusz helyet kapna, ami a jelenlegi helyzethez képest csak plusz 2, hiszen Oroszországnak a rendező jogán nem kellett selejtezni.

2026-ban Európának tehát tizenhat hely jutna, Dél-Amerikának hat (a pótselejtezők miatt most 4,5 van neki), Afrikának kilenc (5), Ázsiá­nak nyolc (4,5), Észak- és Közép-Amerikának a három alanyi jogon induló házigazdával hat (3,5), Óceániának egy (0,5). Ez így 46 hely, a fennmaradó kettőért pedig egy külön világkvalifikációs tornán játszhatna hat együttes az egyes zónákból, a CONCACAF-ból kettő, Európából viszont egy sem!

Elvégre itt már úgyis csúcson pörög a futball, valahogy a világ többi részén kellene eladni a portékát, minél nagyobb piacon.

Leginkább Kínában, de India is sorban áll, így aztán, hogy helyet csináljunk nekik, most hajrá, Szaúd-Arábia!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!